Πώς γίνεται να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε πρόσωπα;

Σας έχει τύχει να γνωρίσετε σε μια παρέα ατόμων ένα καινούργιο πρόσωπο και μετά να το θυμάστε παρόλο που συναντηθήκατε μια μόνο φορά και ίσως και για πολύ λίγη ώρα; Από τί εξαρτάται η ικανότητα μας αυτή να θυμόμαστε πρόσωπα; Είναι πιο εύκολο να θυμηθούμε κάποια πρόσωπα σε σχέση με κάποια άλλα;


Η ικανότητα του ανθρώπου να κρατά στη μνήμη του την εικόνα ενός προσώπου και να μην την ξεχνά είναι καλύτερη όταν είμαστε 30 - 34 χρόνων σύμφωνα με το περιοδικό Cognition. Η Laura Germaine του Πανεπιστημίου του Harvard αναφέρει ότι "όταν κοιτάζουμε πρόσωπα, ουσιαστικά εξασκούμε τον εαυτό μας στο να τα αναγνωρίζει. Το ότι η ικανότητα αυτή είναι καλύτερη σε μεγαλύτερη ηλικία συμβαίνει πιθανόν επειδή το μυαλό χρειάζεται πολύ εξάσκηση για να μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα".

Στη μελέτη πήραν μέρος 44000 εθελοντές ηλικίας 10 έως 70 ετών. Διαπιστώθηκε ότι ενώ η ικανότητα του να θυμάται κανείς ονόματα ήταν πιο αυξημένη στις ηλικίες 23-24 ενώ η ικανότητα μνήμης των προσώπων ήταν αυξημένη από τα 30 έως τα 34 χρόνια.

Σε μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Vanderbilt  αναφέρεται ότι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα πρόσωπα είναι καλύτερη όταν τα συνδέουμε με αντικείμενα καθώς και ότι τα πρόσωπα διατηρούνται στη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας.

Η Kim Curby, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Yale συγκρίνει τη μνήμη των προσώπων με την ικανότητα να φτιάξουμε μια βαλίτσα. Όσο πιο καλά φτιάξουμε τη βαλίτσα, τόσο περισσότερα πράγματα θα χωρέσουν σε αυτή. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μνήμη μας. Η μελέτη που έγινε αφορούσε τη βραχεία μνήμη και αποδείχτηκε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να απομνημονεύσουμε πρόσωπα (λόγω της πολυπλοκότητας τους) σε σχέση με αντικείμενα.

Καρυώτη Βασιλική