Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για υγιή σεξουαλική ζωή;

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο ‘McKinley’ του Πανεπιστημίου  του Ιλινόις για να υπάρξει υγιής σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε ένα ζευγάρι θα πρέπει να υπάρχουν επίσης κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις όπως:


• Συναίνεση
• Ισότητα
• Σεβασμός
• Εμπιστοσύνη
• Ασφάλεια

Τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ασφαλείς στη σχέση σας και παράλληλα να αυξήσετε το επίπεδο της αυτοεκτίμησης σας.

Συγκατάθεση
Η επιλογή ή όχι της συμμετοχής σας σε σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να γίνεται κατόπιν ελεύθερης βούλησης καθώς επίσης και να είσαστε  σε θέση να σταματήσετε τη δραστηριότητα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ισότητα
Το αίσθημα  της προσωπικής σας ‘δύναμης’ και ‘κυριαρχίας’ να είναι στο ίδιο επίπεδο με του συντρόφου σας και κανείς από τους δυο να μην προσπαθεί να επιβληθεί  στον άλλο (εκτός και αν αυτό αποτελεί μέρος του προκαταρτικού παιχνιδιού για το οποίο υπάρχει συγκατάθεση και από τις δυο πλευρές).

Σεβασμός
Το αίσθημα του σεβασμού θα πρέπει να πηγάζει και εκφράζεται αμοιβαία και από τις δυο πλευρές.

Εμπιστοσύνη
Θα πρέπει να εμπιστεύεστε το σύντροφό σας  τόσο  σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και για θέματα της ‘σωματικής σας ακεραιότητας’.

Ασφάλεια
Κατά τη σεξουαλική συνεύρεση θα πρέπει να αισθάνεστε ασφάλεια και άνεση και να είστε κατηγορηματικοί σχετικά με το που, πότε και πως η σεξουαλική δραστηριότητα θα λάβει χώρα.. 

Ασφάλεια (Safe Sex)
Το ασφαλές σεξ είναι ένα βασικό μέρος της υγιούς σεξουαλικής επαφής συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του εαυτού σας και του συντρόφου σας από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Παραμείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη των ασθενειών και την αντισύλληψη.

Ιωάννα Αγράφα