Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα;

Πόσες φορές έχουμε πει όλοι μας μικρά, μεγάλα ψέματα ή τη μισή αλήθεια για να αποφύγουμε κάποια δυσάρεστη κατάσταση; Γιατί όμως καταφεύγουμε στο ψέμα; Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ή μήπως, όπως συνηθίζεται να λέγεται, η αλήθεια είναι πικρή;


Η απάντηση είναι απλή... Λέμε ψέματα επειδή μπορούμε! Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το ψέμα για να καλύψουμε τις αδυναμίες μας, λόγω ανασφαλειών που μπορεί να έχουμε ή για να δώσουμε μια άλλη εντύπωση για τον εαυτό μας στο συνομιλητή μας. Πολλοί άνθρωποι όμως αποκρύπτουν την αλήθεια όποτε αυτό τους βολεύει και για να μην τους φέρει σε δύσκολη θέση.

Σε μελέτες, έχει διαπιστωθεί όμως ότι όταν λέμε ψέματα γινόμαστε πιο αρεστά και πιο ενδιαφέροντα άτομα, γεγονός που προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές. Το ψέμα, όμως, συνδέεται άρρηκτα και με την εξαπάτηση του διπλανού μας και πολλές φορές καταλήγει στο να χάνουμε το μέτρο αλλά και να εκτεθούμε τελικά.

Εάν για μια μέρα προσπαθήσουμε να λέμε μόνο την αλήθεια, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο. Ίσα ίσα, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε και καλύτερα! Πιο ήρεμοι με τον εαυτό μας και τη συνείδηση μας.

Την επόμενη φορά που θα περάσει η σκέψη από το μυαλό σας να αποφύγετε να πείτε την αλήθεια χρησιμοποιώντας ένα ψέμα καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε: μπορώ να το αποφύγω;
 
Καρυώτη Βασιλική