Μην θυμώνεις με την ζυγαριά σου!!

Συνήθως φοβόμαστε … το σκοτάδι, το θάνατο και ίσως και … την συνείδηση μας. Αλλά πόσοι αλήθεια δεν είναι αυτοί που φοβούνται να ανεβαίνουν συχνά στη ζυγαριά, γιατί δεν θέλουν να δουν τα περιττά κιλά τους; 


Όμως, πόσο λάθος κάνουμε, αφού πρέπει να ζυγιζόμαστε συχνά, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα την κάθε αυξομείωση του βάρους μας.

Αναρωτιόμαστε, πόσες φορές πρέπει να ζυγίζομαι; Παίζει ρόλο η ώρα; Τι πρέπει να κάνω αν η ζυγαριά δεν αλλάζει, αλλά τα ρούχα μου επιπλέουν;

Μαθαίνοντας τα 12 «μυστικά» για το σωστό ζύγισμα θα αποφύγετε τις ανακρίβειες και τις «εκπλήξεις» από τα απότομα σκαμπανεβάσματα του βάρους σας.

1. Να ζυγίζεστε δύο φορές το μήνα, όσοι απλώς προσέχετε το βάρος σας και βρίσκεστε σε μια κατάσταση συντήρησης.
2. Εάν κάνετε δίαιτα, να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα.
Το καθημερινό ζύγισμα είναι περιττό και συχνά οδηγεί σε έμμονη σκέψη και άγχος.
3. Είναι καλύτερα να ζυγίζεστε στην ίδια ζυγαριά κάθε φορά.
4.  Όσοι παρακολουθείτε συστηματικά το βάρος σας να ζυγίζεστε πάντα την ίδια ώρα. Η καλύτερη στιγμή είναι το πρωί πριν από το πρωινό σας.
5. Να τοποθετείτε πάντα τη ζυγαριά σας πάνω σε σκληρό δάπεδο, (πλακάκια, ξύλο). Η μοκέτα, το χαλί ή το πατάκι του μπάνιου αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.
6. Να σιγουρεύεστε ότι ο δείκτης της ζυγαριάς σας βρίσκεται πάντα στο μηδέν.
7. Να ζυγίζεστε πάντα γυμνοί ή μόνο με τα εσώρουχα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να  φοράτε τα ίδια ρούχα κάθε φορά.
8. Να στέκεστε στο κέντρο της ζυγαριάς και να παραμένετε ακίνητοι χωρίς να ακουμπάτε πουθενά.
9. Να μην ζυγίζεστε μετά από άσκηση γιατί υπάρχει έντονη  εφίδρωση και απώλεια υγρών. Το νερό δεν είναι το λίπος που θέλετε να χάσετε!
10. Να μην ζυγίζεστε την τελευταία εβδομάδα του κύκλου σας. Οι διακυμάνσεις του βάρους της τάξης των 300-500 γραμμαρίων, είναι φυσιολογικές για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με τον κύκλο τους. Πρόκειται για μεταβολές που οδηγούν συνήθως σε κατακράτηση υγρών, που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος χωρίς όμως να μην υπάρχει ουσιαστική αύξησή του υπό μορφή λίπους.
11. Όταν η σκέψη του να ζυγίζεστε σας βάζει σε μια κατάσταση ανησυχίας και άγχους βρείτε άλλους τρόπους για να παρακολουθήσετε τις αλλαγές του βάρους σας.                                                                                                      Μετρήστε  την περίμετρο της μέσης. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απλή μέτρηση της περιμέτρου της μέσης ίσως είναι ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για την πρόβλεψη καρδιαγγειακών, κι όχι μόνο, προβλημάτων. (Για να μετρήσει κάποιος σωστά, πρέπει να τοποθετήσει την ταινία μέτρησης γύρω από τη μέση, στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στο ισχίο και το κάτω μέρος των πλευρών. Μέτρησε κατά την εκπνοή, καθώς είναι χαλαρή η κοιλιά, και κατάγραψε τη μέτρηση. Αν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 94 εκ. για τους άντρες ή μεγαλύτερη από 80 εκ. για τις γυναίκες, πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς. Αν η μέτρηση δείχνει μεγαλύτερη από 102 εκ. στους άντρες και 88 εκ, στις γυναίκες, επιβάλλεται η απώλεια βάρους).
12. Να θυμάστε πάντα ότι εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με το βάρος σας, υπάρχουν μόνο δύο ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας:        
1. Μήπως πρέπει να κάνω κάτι γι 'αυτό;
2. Ξέρω τι κάνω;
Αν νοιώθετε υγιείς, αισιόδοξοι και χαμογελάτε, και εάν οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι " Ναι ", τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε, ακόμα και αν ο αριθμός στη ζυγαριά σας δεν είναι αυτός που θα θέλατε να δείτε σήμερα.

Άλλωστε ο σωστός τρόπος για να ζυγίζεσαι είναι: