Δεν μπορείς να κοιμηθείς νωρίς; Πώς θα τα καταφέρεις

Μήπως έχεις μείνει στην καλοκαιρινή διάθεση και δεν μπορείς να κοιμηθείς νωρίς το βράδυ ό,τι και αν δοκίμασες;
Για να μην σέρνεσαι το πρωί στη δουλειά ή πηγαίνοντας το παιδί σου στο σχολείο, δοκίμασε μερικά απλά πράγματα που μπορεί και να σε βάλουν νωρίτερα το βράδυ στο κρεβάτι.

Αρχικά, είναι σημαντικό να αναπτύξεις μία απογευματινή ρουτίνα.

  • Όταν επιστρέφεις στο σπίτι, φρόντισε να κάνεις μία λίστα, ακόμα και νοητά, με τις δουλειές που πρέπει να κάνεις.
  • Βάλε πρώτα σε αυτήν όσα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε και φρόντισε να τα ολοκληρώσεις για να φύγουν από τη μέση.
  • Έτσι, δε θα έχεις κάτι να απασχολεί το μυαλό σου και να σε ενοχλεί όταν προσπαθείς να πας για ύπνο.
  • Ωστόσο, όταν τελειώσεις με όλες τις αναγκαίες εργασίες, μπορείς να ξοδέψεις το υπόλοιπο απόγευμά σου περνώντας όμορφα.
  • Απλώς να θυμάσαι ότι πλέον έχεις μία συγκεκριμένη «ώρα ύπνου». Εάν θέλεις να ξυπνήσεις νωρίς το πρωί, πρέπει να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 7 ώρες. Οπότε, αν θέλεις να ξυπνήσεις στις 7 το πρωί, θα πρέπει να ξαπλώσεις στις 11 με 12.

Και διάβασμα!

  • Μία πολύ χρήσιμη πρακτική είναι να διαβάζεις κάτι 30 λεπτά με μία ώρα προτού κλείσεις τα φώτα.
  • Αντί να βλέπεις τηλεόραση, που μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σου με την έκθεση στο τεχνητό φως σε μια στιγμή που το σώμα φυσικά προτιμά το σκοτάδι, άνοιξε ένα βιβλίο και ξεχάσου στην ιστορία του.
  • Μόνο σιγουρέψου ότι θα έχεις βάλει ένα χρονόμετρο, ώστε να μην ξεπεράσεις την «ώρα για ύπνο» σου(αν και 5 με 10 λεπτά δεν κάνουν και τόσο κακό, αν πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσεις κάποιο κεφάλαιο).

Κάποια άλλα πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν πρισσότερο να κοιμηθείς νωρίς είναι:

-Βάλε να ακούσεις χαλαρωτική μουσική. Οι ήχοι της φύσης ή η κλασική μουσική συχνά βοηθούν αρκετά.
-Ζέστανε το σώμα σου. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κοιμηθείς εάν κρυώνεις. Ήδη έχει μπει το φθινόπωρο, οπότε φρόντισε να έχεις κοντά σου ένα σεντονάκι για να τυλιχτείς και να μην κρυώσεις το βράδυ.
-Φόρεσε μία μάσκα ύπνου. Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι απλό, αλλά μπορεί πράγματι να αυξήσει την ποιότητα του ύπνου σου. Το να μπλοκάρεις όλα τα φώτα αποτελεί το κλειδί για να καταλάβει το σώμα σου ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Σε βάζει ουσιαστικά σε μία ρουτίνα. Μόλις φορέσεις τη μάσκα, συνειδητοποιείς ότι ήρθε η ώρα για ύπνο.
-Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο μισή με μία ώρα πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι.
-Κάνε κάτι πολύ βαρετό. Η δραστηριότητα εξαρτάται από εσένα, αλλά σιγουρέψου ότι θα πρόκειται για κάτι τόσο βαρετό που θα σε ρίξει αμέσως σε λήθαργο.
Και αν ακόμα δε νιώθεις υπνηλία ή δεν είσαι έτοιμη να πας ακόμα στο κρεβάτι, συχνά βοηθάει να καθίσεις για 5 λεπτά στο σκοτάδι με τα μάτια κλειστά, επαναλαμβάνοντας στον εαυτό σου ακριβώς για ποιο λόγο είναι σημαντικό να πας για ύπνο αμέσως. Επειδή πρέπει να ξυπνήσεις στις 7.
Επειδή δε θέλεις να νυστάζεις αύριο πάλι στη δουλειά. Επειδή θέλεις να έχεις ενέργεια την επόμενη ημέρα για να κάνεις μία απογευματινή βόλτα και να μην νυστάζεις.