Το καλοκαιράκι... Μαμ από βαζάκι;


Οι έτοιμες βρεφικές τροφές, τα γνωστά μας βαζάκια, μπορούν να αποτελέσουν μια εύκολη και γρήγορη λύση για το τάισμα του μικρού μας το καλοκαίρι. Θα σας ξεναγήσουμε στον κόσμο των έτοιμων τροφών, για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την σωστή επιλογή για το μωρό σας.

Οι έτοιμες βρεφικές τροφές είναι δημιούργημα μιας αμερικανίδας μητέρας από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ, της Ντόροθι Γκέρμπερ, της οποίας ο σύζυγος είχε δικό του εργοστάσιο κονσερβοποίησης, δημιούργησε τις πρώτες βρεφικές τροφές το 1927 για το μωρό της και για αυτά των εργαζομένων στην οικογενειακή επιχείρηση. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, οι έτοιμες βρεφικές τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο εξακολουθούν να αποτελούν μια πρακτική λύση για τις μητέρες όλου του κόσμου, εάν και η χρήση τους και ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε έχει αλλάξει ριζικά.

Ευθύνη για αυτό είχε το καταναλωτικό κίνημα της δεκαετίας του ’70 που αποκάλυψε τα μειονεκτήματα της φόρμουλας αλλά και των παιδικών τροφών, με αποτέλεσμα τόσο την επιστροφή στο σπιτικό φαγητό, όσο και τη βελτίωση των ίδιων των προϊόντων που προσφέρουν οι εταιρείες.
Οι ειδικοί πλέον επιμένουν πως το σπιτικό φαγητό υπερτερεί κατά πολύ των έτοιμων τροφών και συμβουλεύουν την παρασκευή όσο το δυνατόν περισσότερων τροφών στο σπίτι. Έτσι, οι σύγχρονες μαμάδες βλέπουν πλέον τα βαζάκια ως μια πρακτική λύση σε περιόδους έλλειψης χρόνου ή κατά τη διάρκεια των διακοπών και ταξιδιών και όχι ως σύστημα διατροφής.

Οι έτοιμες βρεφικές τροφές είναι κατάλληλες για παιδιά περίπου 6 μηνών και άνω, εάν και τα πάντα εξαρτώνται από την ανάπτυξη του δικού σας μωρού . Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάλληλη στιγμή για να εισάγετε τα πρώτα φαγητά στη διατροφή σας είναι αφού αναπτύξουν την ικανότητα να κάθονται- με την υποστήριξή σας φυσικά. Προσθέτουν μάλιστα πως οι μαμάδες καλό θα ήταν να αγνοήσουν τις συμβουλές των εταιρειών και να μη χρησιμοποιούν έτοιμες τροφές ήδη από τον τέταρτο μήνα, καθώς το μωρό το πιθανότερο είναι πως δε θα μπορεί να τις χωνέψει σωστά.
Όλο και περισσότερες βρεφικές τροφές που περιέχουν βιολογικά τρόφιμα, πρώτες ύλες δηλαδή που έχουν αναπτυχθεί χωρίς τη βοήθεια χημικών ουσιών, κυκλοφορούν στην αγορά. Στη Βρετανία, μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν πως περισσότερα από τρία στα τέσσερα βρέφη τρέφονται με βιολογικές τροφές, φυσικές ή έτοιμες.

7 tips που πρέπει να γνωρίζετε:Αν ακολουθήσετε τις απλές συμβουλές που σας δίνουμε παρακάτω, μπορείτε να εξασφαλίσετε πως οι μικροί σας θησαυροί θα τραφούν όσο το δυνατόν θρεπτικότερα αυτό το καλοκαίρι μακριά από την κουζίνα του σπιτιού σας.

• Διαβάστε τις ετικέτες. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού, τροποποιημένο άμυλο και άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην πήξη του προϊόντος. Αποφύγετε, επίσης, τα λίπη, τη νιτρική γλουταμίνη (ΜΣΓ), τις τροφές που περιέχουν τεχνητές χρωστικές ή γευστικές ουσίες και συντηρητικά. Προτιμήστε τις τροφές που δεν έχουν μεγάλη προσθήκη σε νερό, καθώς αυτό αντικαθιστά τις θρεπτικές ουσίες.
• Όχι στη ζάχαρη. Το μωρό σας απλά δεν τη έχει ανάγκη! Ούτως ή άλλως, οι περισσότερες τροφές που καταναλώνει αυτήν την περίοδο, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, έχουν από μόνα τους μια αρκετά γλυκιά γεύση για το μωρό.
• Προσοχή στις αλλεργίες. Καλό είναι να αποφεύγετε βρεφικές τροφές με πολύπλοκη σύνθεση που περιέχουν περισσότερα από ένα συστατικά από αυτά που δεν έχετε ακόμη εισάγει στο διαιτολόγιο του μωρού σας. Μπορεί να του προκαλέσουν αλλεργίες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να εισάγετε κάθε καινούργια τροφή ξεχωριστά, ώστε να μπορείτε να δείτε τις αντιδράσεις του.
• Προσέξτε την «εξωτερική εμφάνιση». Μην αγοράζετε λερωμένα ή αλλοιωμένα βαζάκια. Πριν το ανοίξετε να ταΐσετε το μωρό σας, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης, το κατά πόσο η σφραγίδα τους έχει μείνει ανέπαφη και ξεπλύνετέ το καλά. Προσπαθήστε να ακούσετε το χαρακτηριστικό ήχο ¨ποπ¨ που παράγεται από το άνοιγμα ενός ερμητικά κλειστού δοχείου. Εάν δεν το ακούσετε, τότε μην χρησιμοποιείστε το βαζάκι.
• Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της συσκευασίας. Εάν το μωρό σας δε φάει όλο το βαζάκι του ακολουθήστε τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται στη συσκευασία. Πετάξτε τα μισοφαγωμένα βαζάκια μετά από το πολύ δυο ημέρες.
• Αναμείξτε τις τροφές με γάλα και χυμούς. Οι στεγνές τροφές που αναμειγνύονται με υγρά είναι εξαιρετικά βολικές ειδικά για τα ταξίδια, καθώς δε χρειάζονται ψυγείο και είναι ελαφριές. Προτιμήστε να τις αναμείξετε με γάλα ή χυμούς αντί για νερό, ώστε να αυξήσετε τη θρεπτική τους αξία. Και μην ξεχνάτε πως όσο βολικές και αν είναι δεν είναι κατάλληλες για αποκλειστική τροφή του μωρού σας, καθώς η γεύση τους είναι πολύ διαφορετική από αυτή των φρέσκων προϊόντων και μπορεί να του προκαλέσετε σύγχυση όταν προσπαθήσετε να το εντάξετε στο διαιτολόγιο της υπόλοιπης οικογένειας.