Τοκετός με καισαρική τομή.. Μύθοι και αλήθειες!

"Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση, στην οποία είναι αρκετά πιθανόν να συμβούν απρόοπτα. Η πιο συνήθεις επιπλοκές είναι η λοίμωξη, ο μετεγχειρητικός πυρετός, καθώς και οι βλάβες της μήτρας ή παρακείμενων οργάνων."

Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των καισαρικών αγγίζει το 75% όλων των τοκετών, ενώ διεθνώς δε ξεπερνά το 25%;  Δυστυχώς, σήμερα, στη χώρα μας η καισαρική τομή γίνεται τις περισσότερες φορές εν ψυχρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ενδείξεις, που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια παρέμβαση.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον κλάδο των μαιευτήρων - γυναικολόγων. Τα αίτια είναι πολλαπλά: πολλάκις, άπτονται της φοβίας των γιατρών, οι όποιοι για ποικίλους λόγους δε δύνανται να αντιμετωπίσουν με πιο συντηρητικές μεθόδους ένα φυσιολογικό τοκετό. Ένας καλά εκπαιδευμένος μαιευτήρας μπορεί να χρησιμοποιήσει ποικίλα βοηθητικά όργανα που μπορούν να διευκολύνουν ένα φυσιολογικό τοκετό, ώστε να αποφευχθεί η καισαρική, η οποία δεν είναι άμοιρη προβλημάτων και επιπλοκών, παρά της ευρείας διαφήμισης εκ μέρους της πλειονότητας των μαιευτήρων, για την ασφάλειά της και για τη μητέρα και για το έμβρυο.

Γιατί επιλέγουν την καισαρική; 
  • Πλημμελής εκπαίδευση του γιατρού στην επεμβατική μαιευτική.
  • Λιγότερος χρόνος απασχόλησης του γιατρού.
  • Μεγαλύτερο οικονομικό όφελος του γιατρού.
  • Ψευδής πληροφόρηση των γυναικών ως προς την ασφάλεια της υγείας του εμβρύου και της ίδιας.
Προϋποθέσεις για τοκετό με καισαρική

Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να διερευνήσει προσεκτικά την επιλογή του γιατρού της, για να μη βρεθεί προ απροόπτου και υποστεί καισαρική τομή, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Για να γίνει καισαρική τομή, πρέπει να υφίστανται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Κίνδυνος για την επιβίωση του εμβρύου πριν την τέλεια διαστολή του τράχηλου.
  • Δυσαναλογία μεταξύ του εμβρύου και της λεκάνης της γυναίκας.
  • Αιμορραγικές επιπλοκές, μη αντιμετωπίσιμες με άλλα μέσα.
  • Επιπεπλεγμένες θέσεις εμβρύου, μη αντιμετωπίσιμες.
  • Βαριές παθολογικές καταστάσεις της μητέρας ή του εμβρύου.
Είναι απολύτως ασφαλής = μέγα ψεύδος!

Ο μεγάλος μύθος, ο όποιος έχει διαδοθεί είναι ότι η καισαρική τομή είναι απολύτως ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο και ότι είναι προτιμότερη του φυσιολογικού τοκετού. Τούτο αποτελεί μέγα ψεύδος! Το έμβρυο διατρέχει κινδύνους τόσο από τους χειρισμούς όσο και από τη μη ενεργοποίηση ενζυματικών μηχανισμών, που η φύση έχει προνοήσει να ενεργοποιούνται μέσω του φυσιολογικού τοκετού. Για τους λόγους αυτούς, ένα μεγάλο ποσοστό καταλήγει σε θερμοκοιτίδες και χρήζει επιστάμενης νεογνολογικής φροντίδας.
Ως προς τη μητέρα, υφίστανται κίνδυνοι και από εκτεταμένο τραυματισμό των παρακείμενων οργάνων, καθώς και από λοιμώξεις. Επιπλέον, υφίσταται επιβάρυνση από χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
  • Ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος που πάντα ελλοχεύει είναι η αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι και ακατάσχετη και ακόμη να οδηγήσει και σε θάνατο. Πάντα υπάρχουν και πιο σπάνιες επιπλοκές, οι οποίες δε χρειάζεται να αναλυθούν περαιτέρω.
Ως προς το νεογνό: υφίστανται κίνδυνοι από τους χειρισμούς του μαιευτήρα.
  • κίνδυνοι από τη μη ενεργοποίηση ενζυματικών μηχανισμών του οργανισμού της μητέρας. 

Μία φορά καισαρική, όχι πάντα καισαρική!

Επιπλέον, έχει διαδοθεί η άποψη ότι εάν γίνει μια καισαρική, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες. Η διάδοση αυτή αποτελεί μύθο και η γυναίκα μπορεί τις περισσότερες φορές να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική. Βεβαίως υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις σε όλους τους κανόνες και ένας σωστός μαιευτήρας οφείλει να εξηγεί πλήρως τα αίτια και τις στρατηγικές που θα ακολουθηθούν.

Για τους λόγους αυτούς, η καισαρική πρέπει να είναι μέθοδος απόλυτου ανάγκης, όταν δεν υπάρχει άλλη λύση και όχι η «εύκολη λύση» για το γιατρό. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το αυξημένο κόστος, τη διαταραχή της άμεσου αποκατάστασης της γυναίκας, καθώς και όλα τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται σε ένα σπίτι από ένα εγχειρισμένο άτομο. Εν κατακλείδι: «οφείλουμε να προσέχουμε το πώς επιλέγουμε το γιατρό μας και να μη θεωρούμε πανάκεια τα όσα μας λέει»!