15 λεπτά για να ανακουφίσετε τα πρησμένα πόδια

Πολλοί από εμάς με τον ερχομό του καλοκαιριού και την αύξηση της θερμοκρασίας, ανακαλύπτουμε με τρόμο ότι στη θέση των καλλίγραμμων ποδιών μας, αποκτούμε πρησμένους  αστραγάλους, γόνατα και γάμπες… Μην ανησυχείτε, αν δεν πρόκειται για κάποιο σημαντικότερο πρόβλημα κακής κυκλοφορίας του αίματος, αρκούν λίγες απλές κινήσεις για να βρείτε άμεση ανακούφιση!

Tα πόδια μας είναι τα πιο ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας, καθώς είναι τα πρώτα που υφίστανται την κούραση από τους καθημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς και δέχονται το βάρος ολόκληρου του σώματoς. Εάν ένας άνθρωπος έχει την τάση να παρουσιάζει πρήξιμο των ποδιών, συνήθως την παρατηρεί όταν κάνει ζέστη και γι΄αυτό ταλαιπωρείται περισσότερο απ΄ όσο οι άλλοι. Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά - επιστροφή που γίνεται από τις φλέβες των ποδιών.
Έτσι, ύστερα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, τα πόδια μας μπορεί να είναι βαριά και αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών, τα οποία «λιμνάζουν» και προκαλούν το πρήξιμο.

2 λεπτά για ένα κρύο ντους Ξεκινήστε με ένα τονωτικό μασάζ στις γάμπες, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι βρεγμένο με παγωμένο νερό ή παγάκια (ο πάγος είναι αγγειοσυσταλτικός) και στη συνέχεια προχωρήστε σε ένα πολύ δροσερό ντους, ανεβαίνοντας σιγά-σιγά από τα πόδια προς τις γάμπες. Πρώτα στο εξωτερικό μέρος της γάμπας και έπειτα στο εσωτερικό.

5 λεπτά για να εφαρμόσετε μια ειδική κρέμα ή τζελ 
Αφού σκουπίσετε καλά τα πόδια σας με μια απορροφητική πετσέτα απλώστε ένα ειδικό προϊόν (κυκλοφορούν στα φαρμακεία σε μορφή κρέμας ή τζελ) που δυναμώνει τις φλέβες, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνοντας την ελαστικότητά τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας).
Τα προϊόντα αυτά περιέχουν φυσικές ουσίες, γνωστές ως bio-φλαβονοειδή, όπως η εσκίνη που εξάγεται από τους σπόρους του ιπποκάστανου ή από εκχυλίσματα φύλλων της κόκκινης αμπέλου κλπ.
 Άλλες δραστικές ουσίες χρήσιμες είναι οι  ανθοκυανίνες (μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα στα φρούτα (μύρτιλο, φράουλα, σταφύλια, κεράσια). Εφαρμόστε λοιπόν την κρέμα ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι τους γοφούς και την κοιλιά, πραγματοποιώντας ένα απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις.

Τip: Επιμείνετε περισσότερο στις περιοχές που ενεργοποιούν την κυκλοφορία της λέμφου, όπως οι αστράγαλοι, πίσω από τα γόνατα και εσωτερικά των μηρών.

3 λεπτά για να σηκώσετε τα πόδια ψηλά
Αφού τελειώσετε με το μασάζ, κρατήστε τα πόδια ψηλά για να βοηθήσετε την κυκλοφορία της λέμφου. Η πιο σωστή θέση είναι η ύπτια με τα πόδια απλωμένα κα τη λεκάνη ελαφρά σηκωμένη, χωρίς να δημιουργείτε γωνίες. Το ιδανικό είναι να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη ή να ξαπλώσετε στο πάτωμα και να σηκώσετε τα πόδια στον τοίχο.

5 λεπτά για να περπατήσετε με τα πόδια γυμνά
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να σηκωθείτε αλλά και πολύ αργά για να μην ζαλιστείτε και περπατήστε με τα πόδια γυμνά. Αυτό ευνοεί τη κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά. 

 Αφιερώστε 1 λεπτό την ημέρα 
Κάντε καθημερινά την παρακάτω απλή άσκηση: Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια σας παράλληλα. Σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών, ανασηκώνοντας τις φτέρνες σας όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Κρατήστε αυτή τη στάση για 5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε. Επαναλάβετε 10 φορές.