15 λεπτά για να καθαρίσετε σωστά τα αυτιά σας

Δεν πρόκειται για κάτι απλό, όπως νομίζουμε οι περισσότεροι, αλλά για μια ντελικάτη διαδικασία που δεν πρέπει να γίνεται απερίσκεπτα, γιατί διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε το τύμπανο και να δημιουργήσουμε προβλήματα ακοής. Ο καθαρισμός των αυτιών είναι μια πράξη πολύ σημαντική και ενώ απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, συνήθως γίνεται πολύ γρήγορα χωρίς να αφιερώνουμε την απαραίτητη προσοχή!
Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας 
Αν τα αυτιά μας χρειάζονται πράγματι καθάρισμα, ο μόνος κατάλληλος για να μας βοηθήσει είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος. Σε γενικές γραμμές, στους περισσότερους ανθρώπους τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται, καθώς το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω. Έτσι, εμείς χρειάζεται να καθαρίσουμε μόνοι μας μόνο όσο κερί έχει βγει προς τα έξω. Δηλαδή, δεν πρέπει να προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας βαθιά, αλλά στο εξωτερικό τους κανάλι, με μια πετσέτα ή χαρτομάντιλο. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καθαρίζουμε βαθιά τα αυτιά είναι επειδή κινδυνεύουμε να τραυματίσουμε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο και επειδή το μόνο που θα κερδίσουμε θα είναι να σπρώξουμε και να «στοιβάξουμε» το κερί προς τα μέσα. Αντίθετα, καθαρίζοντάς τα στο εξωτερικό τους κανάλι, θα απομακρύνουμε μόνο το κερί που έχει ήδη προχωρήσει προς τα έξω από μόνο του.

3 λεπτά για να πλύνουμε τον έξω ακουστικό πόρο
Ξεκινάτε το πλύσιμο, ρίχνοντας άφθονο χλιαρό νερό στο αυτί  χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο του ντουζ (χωρίς πίεση), αφήνοντας να φτάσει αρκετά ποσότητα νερού μέχρι τον έξω ακουστικό πόρο (το κανάλι που οδηγεί στην τυμπανική μεμβράνη), εκεί που σχηματίζεται το κερί και συγκεντρώνεται η βρωμιά. Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, πρώτα στο ένα αυτί και μετά στο άλλο, είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.
Προσοχή: Το ξέπλυμα του αυτιού με νερό πρέπει να αποφεύγεται αν υπάρχει φλεγμονή.

5 λεπτά για να απομακρύνουμε το κερί
Μετά το ξέπλυμα χρησιμοποιώντας την άκρη ενός χαρτομάντιλου περνάμε με προσοχή την είσοδο του ακουστικού πόρου. Είναι σημαντικό να προσέξουμε τις κινήσεις μας ώστε να σπρώξουμε το κερί στο εσωτερικό του αυτιού αλλά αντίθετα να το ωθήσουμε προς τα έξω.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μπατονέτες;
Η μπατονέτα μπορεί να σπρώξει το κερί του αυτιού (κυψελίδα) στο εσωτερικό και να συσσωρευτεί εκεί με αποτέλεσμα να εξασθενεί η ακοή και να προκαλείται πόνος.
- Ξηραίνει το δέρμα στον ακουστικό πόρο, προκαλώντας κνησμό.
- Μπορεί να προκληθεί τραυματισμός, όπως διάτρηση, ρήξη, ακόμη και κώφωση

4 λεπτά για να καθαρίσετε την εξωτερική περιοχή  
Αφού απομακρύνουμε το κερί από το πιο ευαίσθητο μέρος του αυτιού (τον έξω ακουστικό πόρο) μένει να καθαρίσουμε καλά και το πτερύγιο του αυτιού. Πολλές φορές ανάμεσα στις πτυχώσεις παραμένει βρωμιά που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Αν δυσκολεύεστε να καθαρίσετε τα πιο δύσκολα σημεία, τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βρεγμένη μπατονέτα.

3 λεπτά για να μαλακώσετε το κερί Για εκείνους που τα αυτιά τους παράγουν μεγάλη ποσότητα κεριού υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές ελαιώδεις σταγόνες που συμβάλλουν σημαντικά στην ευκολότερη απομάκρυνση του κεριού, γιατί το μαλακώνουν και το διαλύουν. Έτσι μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να ρίξετε 1-2 σταγόνες σε κάθε αυτί πριν αρχίσετε την παραπάνω διαδικασία καθαρισμού.
 Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από εξέταση του αυτιού από τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα αποκλείσει την ύπαρξη τρύπας στο τύμπανο. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Τι  ωφελεί  το κερί των αυτιών;
Επιστημονικά ονομάζεται κυψελίδα και δημιουργείται συνεχώς από τους αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι των αυτιών. Έχει σημαντικό προστατευτικό ρόλο, καθώς διώχνει το νερό και προφυλάσσει τα αυτιά από βρομιές και βακτήρια. Αφού δημιουργηθεί, ακολουθεί τη φυσική του τάση, που είναι να βγαίνει προς τα έξω, παρασύροντας μαζί του σκόνη και ακαθαρσίες. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μια σχετική παθολογία, π.χ. μία δερματίτιδα, μπορεί να μην παράγεται αρκετό κερί, κατάσταση που επανέρχεται ακόμη κι αν εξαλειφθεί προσωρινά το πρόβλημα. Αντίθετα, σε άλλους ανθρώπους, για λόγους γενετικούς, μπορεί να παράγεται υπερβολική ποσότητα κεριού.