Χορτοφαγία & Εγκυμοσύνη; Κάν' το όπως η Portman

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Natalie Portman κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ενώ ήταν αυστηρή χορτοφάγος (vegan), επέλεξε να ακολούθησε μια πιο ήπια μορφή χορτοφαγίας και να γίνει χορτοφάγος (vegetarian).

Vegans και Vegetarians...
Τι είναι οι vegans? Όσοι επιλέγουν την αυστηρή χορτοφαγία. Οι Vegans δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικής προέλευσης αλλά επιτρέπεται να μαγειρεύουν τις τροφές και να καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Ενώ οι Vegetarians καταναλώνουν επιπλέον και γάλα, γιαούρτι, τυρί και αυγά.

Η Natalie Portman σε συνέντευξή της δήλωσε: “Επέλεξα να ξαναγίνω vegetarian ενώ ήμουν vegan, όταν έμεινα έγκυος απλά γιατί ένιωθα ότι το είχα ανάγκη. Άκουσα το σώμα μου, που ζητούσε αβγά και γαλακτοκομικά. Ξέρω ανθρώπους που κατόρθωσαν να παραμείνουν vegan και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά πρέπει να προσέχουν τα επίπεδα του σιδήρου τους και της βιταμίνης Β12”.

Η Dr. Marjorie Greenfield, διευθύντρια της γυναικολογικής κλινικής στο University Hospitals Case Medical Center στο Cleveland, δήλωσε ότι είναι σύνηθες για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους να επιλέγουν πιο ήπιες μορφές χορτοφαγίας. “Κάποιοι άνθρωποι απλά αισθάνονται ότι κάτι τους λείπει στη διατροφή τους και μπορούν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα που τους στέλνει ο οργανισμός τους, αλλά και το μωρό που κυοφορούν.” Η Dr Greenfield επίσης δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό που το παραδέχτηκε η Portman, γιατί στέλνει το μήνυμα ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να ακούν το σώμα τους. Και όταν δεν αισθάνονται καλά ειδικά στην εγκυμοσύνη, αυτό είναι ένα σημάδι, μία ένδειξη που τους δείχνει ότι πρέπει να κάνουν κάτι διαφορετικά.

Tip: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το “Center for Disease Control and Preventions” συνιστά οι έγκυες να λαμβάνουν 6-11 μερίδες υδατανθρακών, δημητριακών και σιτηρών την ημέρα, 3-5 μερίδες λαχανικών, 2-4 μερίδες φρούτων την ημέρα, 4-6 μερίδες γαλακτοκομικών και 3-4 μερίδες πρωτεϊνικών τροφών την ημέρα.