Είσαι έγκυος; Το καρπούζι κάνει θαύματα!

Το καρπούζι δεν είναι απλά ένα αγαπημένο, καλοκαιρινό φρούτο αλλά προσφέρει σημαντικά οφέλη στην εγκυμοσύνη. Plus: Εύκολες συνταγές!

Κάποτε ήταν απλά ένα ζουμερό και θρεπτικό φρούτο με περιορισμένο γαστρονομικό φάσμα. Στην πραγματικότητα όμως, είναι  ένα πολύπλευρο και πολύ υγιεινό φρούτο. Ταιριάζει τέλεια στις σαλάτες αντί για ντομάτα, αποτελεί ένα γλυκό υπόβαθρο για smoothies και γρανίτες και φρεσκάρει μια πικάντικη σάλτσα μπάρμπεκιου.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το καρπούζι διευκολύνει την καούρα και μειώνει το πρήξιμο. Επίσης χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (92%) και σε σάκχαρα, ανακουφίζει την πρωινή αδιαθεσία και την αφυδάτωση. Τέλος τα ανόργανα συστατικά που περιέχει, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των μυϊκών κράμπων του τρίτου τριμήνου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Steven Pratt, M.D. και συγγραφέα του βιβλίου SuperFoods Rx, το καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από την ντομάτα, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενισχύει την ανοσία του οργανισμού στις λοιμώξεις και φυσικά αυξάνει την προστασία του δέρματος από τις ηλιακές ακτίνες.

Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ, αφού μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Gynecology and Obstetrics, έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη συμπληρωμάτων λυκοπενίου, μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης προεκλαμψίας κατά 50%. 

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το καρπούζι είναι γεμάτο με βιταμίνες Α, C και Β6, κάλιο και μαγνήσιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της όρασης, του εγκεφάλου, του νευρικόυ και του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σου, καθώς και πολλών άλλων. Όσο για εσένα, το κάλιο ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στους ιστούς του σώματος και του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το καλύτερο όμως είναι ότι θα έχεις όλα αυτά τα οφέλη μόνο με 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι.


Πολλές είναι οι γυναίκες που ορκίζονται ότι το καρπούζι μειώνει τις πρωινές ναυτίες τους. Το μόνο πιο δροσερό από μια φέτα καρπουζιού είναι ένας φρέσκος χυμός ή μια σπιτική γρανίτα καρπούζι.

Για τον χυμό 

Πολτοποίησε  στο μπλέντερ 8 φλιτζάνια κύβους καρπουζιού χωρίς τα κουκούτσια μέχρι να γίνει λείο μίγμα. Πέρασε το μίγμα  μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι (μην το πατήσεις με κουτάλι,γιατί  ο χυμός θα είναι πολύ ινώδης). Σέρβιρέ τον αμέσως.  Εάν θέλεις, πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι για να εντείνει τη γεύση.

Για τη γρανίτα

Πολτοποίησε 4 φλιτζάνια κύβους καρπουζιού χωρίς κουκούτσια και πέρασε το μίγμα μέσα από σουρωτήρι. Ρίξε το μίγμα σε θήκες γρανίτας ή σε πλαστικά ποτήρια. Κάλυψε με αλουμινόχαρτο κ πέρασε ένα ξύλινο ραβδάκι. Βάλ'τα στην κατάψυξη και άφησέ τα μέχρι να παγώσουν. Για ποικιλία, μπορείς να προσθέσεις στο μίγμα λεμονάδα, άπαχο γιαούρτι, χυμό φρούτων ή πολτό φρούτων, πριν το βάλεις στην κατάψυξη.


Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα μπάρμπεκιου και καρπούζι

Μερίδες 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά


Υλικά

4 φέτες στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα
Για τη σάλτσα:
2 φλιτζάνια καρπούζι χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε κύβους

170 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
1/3 φλιτζάνι μηλόξιδο
1/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
1 κουταλιά μελάσσα
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο ​​σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​τζίντζερ
1 φλυτζάνι καρπούζι χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένο


Εκτέλεση

Πολτοποίησε το καρπούζι στο μπλέντερ. Βάλε τον πουρέ σε μέτριο τηγάνι και  μαγείρεψέ τον  για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ανάμιξε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το φλιτζάνι με το ψιλοκομμένο καρπούζι) και σιγοβράσέ τα  για 10 λεπτά. Ρίξε το ψιλοκομμένο καρπούζι και μαγείρεψέ τα  για άλλα 5 λεπτά.

Ψήσε το κοτόπουλο για 5 λεπτά. Άλειψέ το με τη σάλτσα μπάρμπεκιου και από τις δύο μεριές. Ψήσε για άλλα 5 λεπτά, στη συνέχεια, άλειψέ το με περισσότερη σάλτσα και μαγείρεψέ το επιπλέον 5 λεπτά. Άλειψέ το με την υπόλοιπη σάλτσα. Σέρβιρε με πουρέ γλυκοπατάτας, αν θέλεις.

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 
(1 φέτα στήθος κοτόπουλου και 1/2 φλιτζάνι σάλτσα) 374 θερμίδες, 12% λίπος (5 γραμμάρια), 38% υδατάνθρακες (36 γρ), 50% προ-πρωτεϊνών (47 g), 2,5 g φυτικές ίνες, 3,7 mg σιδήρου, 74 mg ασβέστιο, 15 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, 19 mg βιταμίνης C.


Δροσερό smoothie

Μερίδες 3
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά


Υλικά

1 φλιτζάνι καρπούζι χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε κύβους
1 φλιτζάνι κατεψυγμένες φράουλες
1 ακτινίδιο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
1/2 φλιτζάνι χυμός λευκού σταφυλιού
1/2 φλιτζάνι κρύο πράσινο τσάι
1/2 φλιτζάνι παγάκια

Εκτέλεση

Πολτοποιήσε το καρπούζι στο μπλέντερ. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψε καλά. Σέρβιρε αμέσως.

Διατροφική αξία ανά μερίδα: (280 γραμμάρια) 80 θερμίδες, 0 λίπος, 95% υδατάνθρακες (19 γρ), 5% πρωτεΐνη (1 g), 2 g φυτικές ίνες, 0,6 mg σιδήρου, 24 mg ασβέστιο, 17 mcg φυλλικού οξέος, 58 mg βιταμίνης C.