Είσαι έγκυος; Μάθε τι να μην κάνεις!

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να σε αγχώνει αν είσαι προσεκτική και ακολουθήσεις τις παρακάτω 5 απλές συμβουλές.

1. Μην τρως για δύο

Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι μητέρες παίρνουν υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μωρά έχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους και οι ίδιες δυσκολεύονται στη συνέχεια να χάσουν τα κιλά.

2. Μην καταναλώνεις επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, τα γλυκά και τα αναψυκτικά αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου. “Αν καταναλώνεις τις ίδιες θερμίδες αλλά αλλάξεις αυτά που τρως, μπορεί το μωρό σου να γεννηθεί με λιγότερο λίπος και να μην κινδυνεύει από την παχυσαρκία καθώς μεγαλώνει” υποστηρίζει η η Hope Ricciotti, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Harvard και μία από τις συγγραφείς του βιβλίου I Am Pregnant! Now What Do I Eat?.


3. Μην καταναλώνεις τροφές που δεν είναι ασφαλείς

“Μην τρώτε ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά ή αυγά, και μην προτιμάτε φαγητά από την προηγούμενη ημέρα, τα οποία έχουν παραμείνει εκτός ψυγείου πάνω από δύο ώρες” συμβουλεύει  η διατροφολόγος Tara Gidus, ώστε να προστατεύσεις τον οργανισμό σου και το έμβρυο από επιβλαβή βακτήρια όπως το E. coli, Salmonella ή Listeria. Μείνε μακριά από το sushi και ζήτα πάντα καλοψημένο κρέας στα εστιατόρια. Πριν αγοράσεις μπρι, blue cheese και άλλα μαλακά τυριά, έλεγξε τα συστατικά τους ώστε να σιγουρευτείς ότι είναι φτιαγμένα από παστεριωμένο γάλα.

4. Μην μένεις νηστική πάνω από 2 με 3 ώρες

“Τα τακτικά γεύματα παρέχουν με μια σταθερή ροή  θρεπτικών συστατικών στο μωρό σας κι επίσης  κρατάνε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, έτσι ώστε να μην «κρασάρετε» ή να νιώσετε ζαλάδα”, συμβουλεύει η  Ricciotti. Τα μικρότερα γεύματα μειώνουν τις καούρες, ένα ενοχλητικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, το οποίο προκύπτει από την πίεση που δέχεται το στομάχι.

5. Μην ξεχνάς να πίνεις υγρά

“Είναι δύσκολο να παραμείνεις ενυδατωμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί πολλά από τα υγρά που καταναλώνετε απορροφούνται από τους ιστούς” εξηγεί η  Ricciotti. Η ενυδάτωση βοηθάει στην πρόληψη πονοκεφάλων, πέτρας στο νεφρό, ζαλάδα, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.