Οι βιταμίνες για την εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος για το σώμα και τον οργανισμό σου. Εκτός από καλής ποιότητας διατροφή έχεις ανάγκη και από βιταμίνες σε συμπληρώματα.

Πριν από την εγκυμοσύνη: αύξησε το φυλλικό οξύ
Παίζει σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της σύλληψης και τις πρώτες 28 ημέρες έπειτα από αυτήν. Μειώνονται οι πιθανότητες ανωμαλιών στο νευρικό σύστημα του μωρού κατά 70%. Λαμβάνοντας συμπληρώματα φυλλικού οξέος 3 μήνες πριν συλλάβεις εξασφαλίζεις επαρκή αποθέματα στον οργανισμό. Η συνιστώμενη δόση είναι 0,4 mg την ημέρα.

Α' τρίμηνο: αύξησε το σίδηρο
Οι ανάγκες σου για σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διπλασιάζονται κατά 30 mg. Χρειάζεσαι επαρκή αποθέματα, γιατί ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το σχηματισμό της αιμογλουβίνης των ερυθροκυττάρων.

Β' τρίμηνο: αύξησε την βιταμίνη C
Ενθαρρύνει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό, που είναι σημαντικά για σένα και το μωρό σου. Η συνιστώμενη δόση είναι 70mg την ημέρα, δύο φορές.

Γ' τρίμηνο: αύξησε το ασβέστιο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Και τα δύο είναι σημαντικά για την ισχυροποίηση του αιμοποιητικού και σκελετικού συστήματος του νοεγνού. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1-θειαμίνη, Β2-ριβοφλαβίνη, Β3–νιασίνη, Β6, Β12, παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ) συμμετέχουν ως συνένζυμα στη διαδικασία μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών των τροφών και διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, οι βιταμίνες Β6 και Β12 βοηθούν στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το ασβέστιο είναι σημαντικό σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, όμως τις τελευταίες εβδομάδες το μωρό χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι συνιστώμενες δόσεις είναι:
B1: 1,5 mg
B2: 1,6 mg
B3: 17 mg
B6: 2,3 mg
B1: 2, 2 mg
φυλλικό οξύ: 400 mg
.
Τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης εμπεριέχουν αυτές τις δόσεις. Για το ασβέστιο είναι 1.200 – 1.500 mg. 

Προσοχή! 
Μην παίρνεις βιταμίνες χωρίς να συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό σου. Ιδιαίτερα προσεκτική θα πρέπει να είσαι με τις λιποδιαλυτές βιταμινες (Α, Κ, Ε, D), επειδή αποθηκεύονται στον οργανισμό.  Η λήψη Β6 μειώνει τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας.