Nα μπω ή να μην μπω στη θάλασσα τις «δύσκολες μέρες»;

H έμμηνος ρύση είναι μια φυσιολογική διαδικασία με την οποία μια γυναίκα μαθαίνει να ζει, χωρίς να βάζει στην άκρη τη ζωή της. Σίγουρα σκέφτεσαι πως μπορείς να καθυστερήσεις την  περίοδο για να χαρείς τη θάλασσα και την άμμο. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο. Αν ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές, δεν θα χρειαστεί να καθυστερήσεις ή να διακόψεις την περίοδο σου τις ημέρες των διακοπών.


1. Ιατρικά, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη. Ίσως θα μπορούσες να αποφεύγεις το κολύμπι ή να μην κολυμπάς πολύ τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου.

2. Mην ανησυχήσεις, ακόμα και αν σου έρθει περίοδος στη θάλασσα. Χρησιμοποιήστε σερβιέτα και αν θέλετε να κολυμπήσετε χρησιμοποιήστε ταμπόν.

3. Όσον αφορά τη χρήση του ταμπόν, είναι αρκετά απλή και σου εξασφαλίζει την άνεση να κολυμπήσεις. Αρκεί να το αλλάζεις αρκετά συχνά, περίπου κάθε δύο με τρεις ώρες και να έχεις καθαρά χέρια κατά  την τοποθέτηση.

4. Αγοράστε ταμπόν σύμφωνα με την έμμηνο ρύση σας. Αν έχετε διαφορετική ροή σε διαφορετικές ημέρες της περιόδου σας, μπορείτε να αγοράσετε διαφορετικά μεγέθη.

5. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα μέγεθος μικρότερο από το κανονικό. Αυτό θα σας βοηθήσει στην ευκολότερη αφαίρεση μετά το κολύμπι.  Ένα πολύ μεγάλο μέγεθος μπορεί να σας δυσκολέψει κατά την αφαίρεση. Αυτό πιθανόν να συμβεί διότι το ταμπόν «φουσκώνει» και από την απορρόφηση του νερού.

6. Καλό είναι να ελέγχετε πιθανή διαρροή. Εάν δεν το τοποθετήσατε σωστά, θα μπορούσε να γλιστρήσει προς τα έξω και να «διαρρεύσει» το μυστικό σας.

7. Το κολύμπι δεν αυξάνει τους πόνους της περιόδου. Ιδιαίτερα αν είσαι επιρρεπής στους πόνους της περιόδου, δεν θα καταλάβεις καμία διαφορά. Ως γνωστό κατά την περίοδο ο οργανισμός προσπαθεί να «διώξει» το «περιττό» αίμα. Η προσπάθεια αυτή, έτσι και αλλιώς, δημιουργεί πόνο, ο οποίος αυξάνεται λόγω του σπασμού των αγγείων στο κρύο νερό. Άρα ο πόνος είναι απολύτως φυσιολογικός, αν και ως προς την ένταση διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. ΠΡΟΣΟΧΗ αν ο πόνος είναι ασυνήθιστα έντονος ή διαρκεί περισσότερο από ό,τι συνήθως, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.

8. Είναι πιθανό να διακοπεί η περίοδος μετά το κολύμπι; Υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει  η περίοδος μετά το κολύμπι από μερικές ώρες έως και μια ημέρα.  Αυτό συνήθως συμβαίνει από κάποια σύσπαση των αγγείων όταν βρεθούμε στο κρύο νερό της θάλασσας.

9.  Ο ήλιος και ο καύσωνας μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της ροής του αίματος. Χωρίς να είναι απόλυτο, καλό είναι να αποφύγεις την έντονη ηλιοθεραπεία κατά τις ημέρες της περιόδου και όχι μόνο. Ο ήλιος και ο καύσωνας μπορεί να επιβαρύνουν την ήδη άσχημη διάθεση που έχεις εξαιτίας της αιμορραγίας.

10.  Είναι επικίνδυνο το σεξ κατά την περίοδο; Αν δεν πονάς και αν δεν έχει πρόβλημα ο σύντροφός σου δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη.  Σε αυτή την περίπτωση είναι επιβεβλημένη η χρήση προφυλακτικού και για λόγους υγιεινής και γιατί δεν ισχύει αυτό που λέγεται περί μη σύλληψης κατά τις δύσκολες ημέρες.

11.  Αν και στην κρεβατοκάμαρα, τα προφυλακτικά είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη τόσο της εγκυμοσύνης και την εξάπλωση της λοίμωξης, στο νερό, η έλλειψη της φυσικής λίπανσης μπορεί προκαλέσει θραύση ή και να γλιστρήσει προς τα έξω.

12.  Επιτρέπετε το Σεξ στη θάλασσα ή την πισίνα; Όχι ποτέ! Παρά το γεγονός ότι το να κάνει κάποιος έρωτα στο νερό ακούγεται αισθησιακό και φυσικό, δεδομένου ότι δεν φοράτε σχεδόν τίποτα, δεν είναι ακριβώς ο ασφαλέστερος τρόπος για να προχωρήσετε.  Στο νερό υπάρχουν βακτήρια και μικρόβια, που μπορούν  να εισέλθουν στον κόλπο σας, και αυτό να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας από λοιμώξεις. Το νερό της πισίνας δεν είναι και το καλύτερο για σεξ, δεδομένου ότι περιέχει χλώριο που θα μπορούσε να σας ερεθίσει, ή να διαταράξει την φυσική ισορροπία του pH του κόλπου σας, που θα οδηγήσει σε μια μόλυνση. Επιπλέον η φυσική λίπανση του κόλπου σας είναι σχεδόν μηδενική μέσα στο νερό με αποτέλεσμα «να μην ξεκολλάτε» από τον σύντροφό σας.

13. Συμβουλές για ... «πρωτάρες»!  Aν και το μπάνιο στη θάλασσα τις μέρες της περιόδου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία, καλό θα είναι η «νεαρά κυρία» να το αποφύγει κατά το πρώτο καλοκαίρι. H εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως είναι μια σημαντική αλλαγή, όχι μόνο στο σώμα της αλλά και στη ζωή της. Kαλό θα είναι να εξοικειωθεί με την αλλαγή αυτή, να ανακαλύψει πώς αντιδρά ο οργανισμός της, να μάθει όλους τους κανόνες υγιεινής που μια γυναίκα οφείλει να γνωρίζει για την προστασία της υγείας της, ώστε να μπορεί να αποφασίσει πλέον συνειδητά εάν και πότε θέλει να κάνει μπάνιο στη θάλασσα.
• Tο αίμα είναι περισσότερο στα κορίτσια. H διάρκεια της περιόδου αλλά και η ποσότητα του αίματος σε νεαρές κοπέλες είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε μια ενήλικη γυναίκα. Kυρίως σε κορίτσια που διανύουν τον πρώτο ή και το δεύτερο χρόνο της εμμήνου ρύσεως, η ποσότητα του αίματος μπορεί να είναι έως και 15% περισσότερη, ενώ η διάρκεια της περιόδου μπορεί να είναι ασταθής.
• Να μην αφήνει το βρεγμένο μαγιό να στεγνώσει επάνω της.
• Να αποφεύγει τις βουτιές σε πολύ κρύες θάλασσες.
• Να μην ξαπλώνει στην άμμο, ακόμα και αν φαίνεται «πεντακάθαρη».
• Να μην καθυστερήσει την περίοδό χωρίς να ενημερώσει τον γυναικολόγο της και φυσικά ποτέ με «γιατροσόφια»!
• Δεν κινδυνεύει να μην αποκτήσει παιδιά αργότερα από τα μπάνια στη θάλασσα κατά την εφηβεία.

ΝΑΙ λοιπόν , μπορείτε να κολυμπήσετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Όσο αισθάνεστε καλά, η έμμηνος ρύση δεν πρέπει να σας εμποδίσει και να σας απομακρύνει από την άσκηση, το κολύμπι ή τις λοιπές δραστηριότητές σας.