Προλάβετε και θεραπεύστε την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος, με πολλούς να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω των προτύπων διατροφής.  Η διαιτολόγος Μαρίνα Παπάζογλου σου παρουσιάζει τρόπους για να προλάβεις και να θεραπεύσεις την δυσκοιλιότητα!

Πότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση-οξεία ή χρόνια- κατά την οποία μειώνεται ο αριθμός των κενώσεων. Η συχνότητα των κενώσεων ποικίλει από άτομο σε άτομο, από τρεις φορές την ημέρα μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό που για κάποιον είναι φυσιολογικό, για κάποιον άλλον μπορεί να μην είναι.

Σε γενικές γραμμές όμως, θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, όταν έχουμε λιγότερες από τρεις κενώσεις την ημέρα, τα κόπρανα είναι σκληρά και η κένωση πραγματοποιείται με δυσκολία. Τέλος, συχνά η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται από τυμπανισμό και άλγος στην κοιλιακή χώρα.

Τι προκαλεί την δυσκοιλιότητα;
Οι αιτίες που προκαλούν επιβράδυνση της κινητικότητας του εντέρου, είναι πολλές. Όσον αφορά στην διατροφή, ένα διαιτολόγιο φτωχό σε φυτικές ίνες ή/ και η ελλιπής κατανάλωση υγρών, αλλά και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας καθώς επίσης και ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρες και η κατάθλιψη, είναι οι συχνότερες αιτίες εκδήλωσης της δυσκοιλιότητας.

Επίσης, παθολογικές καταστάσεις όπως οι ορμονικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός, εγκυμοσύνη), αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο διαβήτης θεωρούνται υπεύθυνες για την δυσκοιλιότητα. Τέλος, είναι αρκετά τα φάρμακα, κυρίως τα αντιυπερτασικά και αντικαταθλιπτικά, που προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Πρόληψη και θεραπεία
Η δίαιτα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι υψηλή σε φυτικό υπόλειμμα, γιατί περιέχει τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι ίνες περνώντας στο παχύ έντερο κατακρατούν νερό και κάνουν τα κόπρανα ογκώδη και μαλακά, διευκολύνοντας έτσι τις κενώσεις. Όσο πιο ραφιναρισμένα είναι τα τρόφιμα, τόσο λιγότερες φυτικές ίνες περιέχουν και τόσο επιτείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στην καθημερινή μας διατροφή γιατί βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη ασθενειών όπως η δυσκοιλιότητα.  Αυτές διακρίνονται σε διαλυτές φυτικές ίνες και  αδιάλυτες.

Πηγές διαλυτών ινών:  δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, πίτουρο σιταριού, σίκαλης και καλαμποκιού.

Πηγές αδιάλυτων ινών: όσπρια, βρώμη, σπόροι psyllium.

Βαγγέλης Θεοδώρου