10 οφέλιμες τροφές που πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας

Αμύγδαλα
Μια τέλεια πηγή βιταμίνης Ε και πλούσια τροφή σε πρωτεΐνες, τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, μερικά από τα οποία επιβραδύνουν ή και σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και βοηθούν στη μείωση του ρίσκου για καρδιακές παθήσεις. Μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην διατήρηση της σιλουέτας σας, αφού περιλαμβάνει μια ορμόνη η οποία λέει στον οργανισμό σας πως είστε χορτασμένοι και ικανοποιημένοι και χάρη στη δυνατότητα τους να μπλοκάρουν ορισμένες θερμίδες από υδατάνθρακες και λίπη.

Αβοκάντο
Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, κάλιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β, Ε και Κ, από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Περιέχουν επίσης αρκετά φυτικά χημικά, βοηθούν τον προστάτη, την οστεοπόρωση αλλά και το δέρμα με το πλούσιο λάδι τους. Τέλος, η λουτεΐνη βοηθάει σε όλα τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με τη γήρανση. Θέλετε περισσότερα;

Φασόλια
Πράσινα και μη, είναι το λαχανικό με την περισσότερη πρωτεΐνη και φυλλικό οξύ (με τη μορφή βιταμίνης Β) από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Τα φασόλια είναι γνωστά για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού αλλά και των καρδιοπαθειών, εξ’ αιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Στατιστικές και φήμες λένε πως όσοι τρώνε αρκετά πράσινα φασόλια, ζούνε περισσότερο!


Σκόρδο
Το σκόρδο δεν περιέχει αρκετές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όμως είναι γεμάτο φυτοχημικά τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια, μύκητες και ιούς, μειώνουν τη χοληστερίνη και τέλος συμβάλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Όπως και με πολλά άλλα λαχανικά, έτσι και στα σκόρδα, όλες τους οι ευεργετικές ιδιότητες, δρουν σε μεγαλύτερο βαθμό όταν το λαχανικό καταναλώνεται ωμό.

Βρώμη – Πλιγούρι
Η βρώμη περιλαμβάνει βιταμίνες όπως οι Ε και Β, και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο και κάλιο αλλά και σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και σίδηρο. Ένα μπολ δημητριακά την ημέρα επιτυγχάνει καλύτερο έλεγχο του μεταβολισμού σας, όπως και της χοληστερίνης σας.

Σμέουρα (raspberries)
Δυσεύρετα, ίσως να τα συναντήσετε πολλές φορές ως «φρούτα του δάσους». Εξαίσια πηγή βιταμίνης C, πλούσια σε ανθοκυάνες, φερουλικό οξύ και βήτα – σιτοστερόλη, γνωστή για τη δράση της κατά των καρκίνων του στόματος. Τέλος, τα σμέουρα, έχουν μια καταπληκτική ικανότητα να μειώνουν σχεδόν στιγμιαία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σολομός
Ο σολομός είναι μια από τις πλουσιότερες σε ομέγα-3 τροφές, το οποίο έχει συσχετιστεί με μια πληθώρα ευεργετικών δυνατοτήτων. Είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Α, αλλά είναι τα έλαια του για τα οποία έχουν ακουστεί τόσα. Υπάρχουν έγκυρες μελέτες και έρευνες, που συνιστούν πως η κατανάλωση σολομού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου, καρδιακών επεισοδίων, εγκεφαλικών, διαβήτη, κατάθλιψης και άσθματος.

Τσάι
Όλα τα είδη τσαγιού περιλαμβάνουν φυτικές χημικές ουσίες που ακούν στο όνομα πολυφαινόλες και έχουν παρουσιάσει δυνατότητες καταπολέμησης καρκίνου. Μια γιαπωνέζικη έρευνα του 2006, έδειξε πως ηλικιωμένοι που κατανάλωναν 1-2 κούπες πράσινου τσαγιού την ημέρα, παρουσίασαν ελάχιστες και λιγότερες γνωστικές βλάβες, από ηλικιωμένους οι οποίοι δεν το κατανάλωναν.

Κουρκούμη
Ή αλλιώς το ινδικό κύπειρο, περιέχει το συστατικό κουρκουμίνη, ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, που λέγεται πως καταπολεμά καρκίνους δέρματος, μαστού, προστάτη και άλλους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ενήλικες που κατανάλωναν κάρυ τουλάχιστον μια φορά το μήνα, είχα καλύτερη μνήμη σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο κάρυ.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, με περίπου 400 μγ. ασβεστίου ανά κούπα. Ορισμένοι που αδυνατούν να καταναλώσουν λακτόζη, βρίσκουν το γιαούρτι ως το μοναδικό προϊόν που μπορεί να αντέξει ο οργανισμός τους. Τα φιλικά του βακτήρια βοηθούν στην πέψη και φυσικά μειώνουν τις πιθανότητες συγκεκριμένων καρκίνων.