Πώς να προστατευτείς και να αμυνθείς σε περιπτώσεις επίθεσης;

Έχεις ακούσει χίλιες φορές ότι πρέπει να προσέχεις. Εμείς όμως μαζέψαμε και τις πρακτικές συμβουλές που περιλαμβάνει η προσοχή, η προφύλαξη, αλλά και η άμυνα σε περίπτωση επίθεσης.

Ακόμη κι αν νομίζεις ότι τα έχεις ακούσει όλα χίλιες φορές και ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις, δώσε λίγη προσοχή. Οι περισσότερες επιθέσεις συμβαίνουν εκεί που δεν τις περιμένεις, για παράδειγμα ενώ είσαι στο αγαπημένο σου μαγαζί και δοκιμάζεις κάτι υπέροχα φορέματα ή ενώ έχεις πεταχτεί μέχρι τη γωνία, στο περίπτερο (ακριβώς δηλαδή σε στιγμές που δεν προσέχεις καθόλου και είσαι αφηρημένη).

Επιθέσεις γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά τα βράδια οι πιθανότητες εκτοξεύονται στα ύψη.

·       Ξέρεις ήδη ότι πρέπει να βγάζεις πάντα τα κλειδιά σου πριν φτάσεις στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι. Αν προχωράς ψάχνοντας χωμένη μες την τσάντα σου, χάνεις χρόνο και, επιπλέον, εκτίθεσαι σε πιθανές επιθέσει. Στο αυτοκίνητο καλύτερα να έχεις αυτόματη κλειδαριά, που ανοίγει από μακριά με τηλεχειριστήριο. Ακόμη καλύτερα έχε σε μια κλειδοθήκη το τηλεχειριστήριο και ένα μικροσκοπικό φακό, ώστε να τα έχεις πάντα μαζί σου.
·       Αν επιστρέφεις με αυτοκίνητο και χρειαστεί να βγεις έξω (π.χ. για να ανοίξεις την πόρτα του γκαράζ), μην αφήσεις τη μηχανή αναμμένη.
·       Πριν μπεις στη πιλοτή, κοίτα τα αυτοκίνητα που σε ακολουθούν ή είναι παρκαρισμένα απ’ έξω. Αν δεις κάτι παράξενο, προχώρα προς ένα ασφαλές μέρος, π.χ. κάποιο μαγαζί που διανυχτερεύει ή στο αστυνομικό τμήμα (τι εννοείς δεν ξέρεις που είναι το αστυνομικό τμήμα;).
·       Σκέφτεσαι να βάλεις συναγερμό στο σπίτι; Διάλεξε κάποιον με μπαταρίες, γιατί διαφορετικά θα είναι άχρηστος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Μια πολύ καλή ιδέα είναι και η πόρτα ασφαλείας. Η εγκατάσταση είναι πανεύκολη και η πόρτα είναι απαραβίαστη.
·       Αν το σπίτι σου έχει αυλή, άδειασε τα άχρηστα πράγματα και κλάδεψε τους θάμνους, οι οποίοι γίνονται ιδανικές κρυψώνες.



Μετάτρεψε σε όπλα καθημερινά αντικείμενα:

·       Τα στυλό και τα κλειδιά μπορούν να ακινητοποιήσουν κάποιον που σου επιτίθεται, αρκεί να στοχεύσεις το μάτι του. Όχι, δεν είναι στιγμή για φιλευσπλαχνίες αν ο τύπος σκοπεύει να σε βιάσει ή να σε σκοτώσει.
·       Τα ψηλοτάκουνα και οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο (μεταλλική λίμα νυχιών, πιρούνι) βρεθεί μπροστά σου, μπορούν επίσης να κάνουν καλή δουλειά.
·       Αν έχει σκουλαρίκια ή πίρσινγκ, τράβηξέ τα.
·       Το άρωμά σου, ένα αποσμητικό, ακόμη και τα μικρά απολυμαντικά σπρέι ή τα καθαριστικά της οθόνης των υπολογιστών μπορούν να σώσουν τη ζωή σου αν ψεκάσεις με αυτά κάποιον στα μάτια.



Πού θα πάμε; Θα είναι ο (…); Τι να βάλω; Η πιο σημαντική ερώτηση είναι συνήθως η τελευταία που κάνεις στον εαυτό σου: Θα είμαι ασφαλής;

·       Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά: Δεν δεχόμαστε ποτά από άγνωστους (όσο «καλά παιδιά» κι αν φαίνονται) και δεν παρατάμε το ποτήρι μας για να χορέψουμε.
·       Αν σκοπεύεις να πιεις αρκετά, φρόντισε να μείνεις κοντά στις φίλες σου και ζητά από όποια έχει αναλάβει χρέη σοφέρ και τη βγάζει με χυμό να σε προσέχει και στο κλαμπ.
·       Αν κάποιος σου προτείνει να βγείτε από το κλαμπ, μην το κάνεις, εκτός αν έρθουν και οι φίλες σου μαζί. Μην εφησυχάζεις στη σκέψη ότι έχει κόσμο γύρω- όλοι αυτοί μάλλον θα είναι πολύ μεθυσμένοι για να σε προσέξουν.

Οι περισσότερες έχουμε εμπειρία «χουφτώματος» στο δρόμο. Η διαφορά εδώ είναι ότι όλοι θα σε ακούσουν να φωνάζεις στον ενοχλητικό να μαζέψει τα χέρια του. Και να είσαι σίγουρη ότι θα αργήσει να το ξανακάνει.

·       Αν πετύχεις κάποιον επιδειξία, χτύπα εκεί που πονάει. Μια κυρία απλώς του φώναξε: «Πάρε αυτό το ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙ από μπροστά μου». Εκείνος μάλλον έδωσε τέλος στην καριέρα του κι εκείνη δεν γύρισε στο σπίτι τρέμοντας από νεύρα.
·       Για να αποφύγεις να γίνεις στόχος, δείξε ότι γενικά ξέρεις πού πας, ότι έχεις αυτοπεποίθηση και ότι αν συμβεί κάτι, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να φωνάξεις και να αντεπιτεθείς.

Νομίζεις ότι είσαι ασφαλής όσο υπάρχει κόσμος γύρω; Κι όμως, ακόμη και σε δημόσιο χώρο τα σημεία όπου μπορεί να σου επιτεθεί κάποιος είναι πολλά. Δες τι να προσέξεις:

Μαγαζιά: Μπορείς να ζητήσεις από κάποιον που νομίζεις  ότι κολλάει πάνω σου στην ουρά να σταθεί λίγο πιο πίσω. Ή να γυρίσεις απότομα και να τον χτυπήσεις με την τσάντα, ουπς, συγνώμη, αλλά το ήθελα.
Τουαλέτες: Ίσως η στιγμή που είσαι πιο ευάλωτη από ποτέ. Αν νομίζεις ότι κάποιος σε έχει ακολουθήσει, μείνε στο κουβούκλιο μέχρι να τον ακούσεις να φεύγει. Ακόμη και αν μπει άλλος μέσα, μη βγεις, ίσως να είναι φίλοι του.
Σινεμά: Έλεγξε τις γύρω θέσεις όσο υπάρχει φως. Κράτα την τσάντα αγκαλιά ή ανάμεσα στα πόδια σου. Ποτέ κάτω από την καρέκλα.

Από: Γιώτα