Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή


Για να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμίσουμε δραστικά την ακμή πρέπει, πρώτα, να γνωρίζουμε τις αιτίες της ακμής. Καταρχάς να πούμε ότι άτομα με ακμή που επιμένει και είναι αρκετά εμφανής, θα πρέπει να επισκεφτούν τον δερματολόγο, ο οποίος θα τους δώσει να κάνουν κάποιες εξετάσεις αίματος και ορμονολογικές, για να διαγνώσει τα αίτια και τον τύπο της ακμής που έχουν, ώστε να τους συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή από το στόμα και κάποιες κρέμες και καθαριστικά.
Ωστόσο, μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας κάποιες συνήθειες, οι οποίες θα βοηθήσουν, ώστε να μειώσετε τα συμπτώματα της ακμής και ως πρόληψη για την επανεμφάνισή της.

Για να μειώσετε τα συμπτώματα της ακμής πρέπει:
1. Nα πλένετε το πρόσωπό σας απαλά, πρωί και βράδυ με χλιαρό νερό και με ένα ήπιο καθαριστικό με αντιμικροβιακή δράση, το οποίο αφαιρεί την υπερβάλλουσα λιπαρότητα, τους ρύπους της ατμόσφαιρας και το μακιγιάζ.
2. Να μην κοιμόσαστε ποτέ βαμμένη όσο κουρασμένη και να είστε.
3. Να μην πειράζετε τα σπυράκια, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μολύνετε το δέρμα και την γύρω περιοχή επιτυγχάνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα, δημιουργώντας περισσότερα σπυράκια και αφήνοντας σημάδια
4. Να μην χρησιμοποιείτε λιπαρές κρέμες γιατί φράζουν τους πόρους και δημιουργούν περισσότερη λιπαρότητα.

Εάν η ακμή έχει αφήσει σημάδια στο δέρμα σας, μπορείτε να κάνετε πίλινγκ στον δερματολόγο σας με οξέα φρούτων, τα οποία λειαίνουν και αναγεννούν την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο λαμπερό, λείο και ομοιόμορφο. Αν οι ουλές που έχετε κληρονομήσει από την ακμή είναι βαθύτερες μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιον πλαστικό χειρούργο ο οποίος θα σας συστήσει διάφορες τεχνικές όπως το χειρουργικό πίλινγκ, κατά το οποίο καταστρέφονται οι επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος με τοπική αναισθησία. Στην αρχή το δέρμα γίνεται έντονα κόκκινο και θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι αποφεύγοντας τον ήλιο, αλλά όταν θεραπευτεί γίνεται πιο ομοιογενές και λείο και οι ουλές εξαλείφονται.