Αιτίες που προκαλούν την ακμή

Η ακμή ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες, όχι μόνο στην εφηβεία, αλλά σε όλες τις ηλικίες. Oι αιτίες που την προκαλούν είναι πολλές. Για να μπορέσουμε, όμως, να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να γνωρίζουμε πώς δημιουργείται. Έτσι, θα είμαστε πιο προετοιμασμένες και ενημερωμένες για να την αντιμετώπιση της ακμής και την καταπολέμηση της.

Τι είναι η ακμή:  
Η ακμή είναι εξανθήματα που εμφανίζονται στο πρόσωπο κυρίως και πολλές φορές σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως πλάτη και μπράτσα. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η κοινή ακμή που εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία, αλλά μπορεί να κάνει και την εμφάνιση της σε όλες τις ηλικίες.

Πως δημιουργείται η ακμή:
Το σμήγμα είναι μια λιπαρή ουσία που υπάρχει στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και συμβάλει στην λίπανση και κατ’ επέκταση στην ελαστικότητά του.
Όταν οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα, μπλοκάρουν τους θύλακες της τρίχας, με αποτέλεσμα τα εγκλωβισμένα βακτηρίδια που βρίσκονται εκεί πολλαπλασιάζονται, δημιουργούν φλεγμονές, μολύνουν τους ιστούς και δημιουργούν αλλοιώσεις στο δέρμα, οι οποίες μπορεί να είναι:

1)κόκκινα σπυράκια με κίτρινο πύον
2) μαύρα στίγματα
3) μικρά ή μεγάλα σκληρά εξογκώματα/κυστίδια κάτω από το δέρμα
4) όγκοι που προκαλούν πόνο κατά την αφή, εγκλωβισμένοι κάτω από το δέρμα χωρίς να είναι εμφανές το πύον που περιέχουν
5) μεγάλα κόκκινα σκληρά εμφανή κυστίδια που προκαλούν πόνο.

Τα συμπτώματα των αλλοιώσεων που έχουν προσβάλλει τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, πολλές φορές αφήνουν σημάδια όπως ουλές και κοκκινίλες στο δέρμα.

Αιτίες που την προκαλούν:
Οι περίοδος που φυσιολογικά εκκρίνεται πλεονάζον σμήγμα, λόγω των ορμονικών ανακατατάξεων, είναι κατά την εφηβεία και εκεί κάνει την πρώτη της εμφάνιση η ακμή. Όμως, η ακμή χτυπάει την πόρτα και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή των γυναικών με λιπαρό ή μικτό τύπο δέρματος, σε περιόδους έντονου στρες, από κληρονομικούς παράγοντες, την μολυσμένη ατμόσφαιρα. Κυριότερο ρόλο, όμως, παίζουν οι ορμόνες στην παρουσία ακμής. Κατά την έμμηνο ρύση, όπου γίνονται ορμονικές διακυμάνσεις, σε γυναίκες με ορμονικά προβλήματα όπως πολυκυστικές ωοθήκες, όπου αλλάζει το επίπεδο των οιστρογόνων και ανδρογόνων στον οργανισμό. Ακμή προκαλείται και από ακατάλληλα καλλυντικά, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, από τον ανεπαρκή καθαρισμό, αλλά και από ορισμένα φάρμακα.