Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια (αιτίες και λύσεις)

Σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους σχηματίζονται, κατά καιρούς, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.

Οι κυριότεροι λόγοι πρόκλησης μαύρων κύκλων είναι:
1. Ρινική συμφόρηση
2. Κατακράτηση υγρών
3. Κούραση
4. Αϋπνία
5. Γήρανση του δέρματος, λέπτυνση δέρματος, έκθεση στον ήλιο
6. Οικογενειακή προδιάθεση, κληρονομικότητα, ιδιοσυστασία του δέρματος
7. Αλλεργικές αντιδράσεις, έκζεμα
8. Κάπνισμα
9. Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου
10. Αφυδάτωση

Κούραση, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες:
Πολλοί πιστεύουν ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, οφείλονται στην κούραση και στην έλλειψη ύπνου, η οποία κάνει το δέρμα να δείχνει πιο χλωμό, κάνοντας έτσι τα αγγεία πιο ορατά. Όμως, η συχνότερη αιτία είναι η ρινική συμφόρηση, δηλαδή όταν η μύτη είναι μπουκωμένη για διάφορους λόγους, όπως το κρυολόγημα, η αλλεργία και άλλες μορφές ρινίτιδας. Η ρινική συμφόρηση προκαλεί διαπλάτυνση και πιο σκούρο χρώμα στις φλέβες της περιοχής των ματιών.  
Οι ασθενείς έχουν την τάση να τρίβουν τα μάτια τους όταν έχουν αλλεργικές αντιδράσεις και αυτό επιδεινώνει την εμφάνιση του δέρματος κάτω από τα μάτια.
Για την πρόκληση ή επιδείνωση του προβλήματος  ευθύνονται οι χρόνιες δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα.

Γήρανση, ήλιος και κάπνισμα:
Με την αύξηση της ηλικίας, το δέρμα κάτω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό. Τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα γίνονται έτσι περισσότερο διακριτά και αυτό συμβάλλει στο να φαίνονται μαύροι κύκλοι. Οι αρνητικές επιδράσεις της γήρανσης στο δέρμα κάτω από τα μάτια επιδεινώνονται από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο με τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα, όπως και το κάπνισμα, επιδεινώνουν το πρόβλημα διότι αδυνατίζουν ακόμη περισσότερο το δέρμα.

Κατακράτηση υγρών:
Μια άλλη αιτία μαύρων κύκλων είναι το οίδημα(πρήξιμο) των βλεφάρων που συμβαίνει κατά τον ύπνο. Στην οριζόντια θέση που έχουμε κατά τον ύπνο, για λόγους βαρύτητας προκαλείται κάποια συλλογή υγρών στα κάτω βλέφαρα. Το πρήξιμο που δημιουργείται, δίνει την εντύπωση σκιών κάτω από τα μάτια. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού βοηθά στην κατακράτηση υγρών και τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια είναι υπερπλήρη και διευρυμένα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαύρες σκιές.

Κληρονομικότητα, οικογενειακή προδιάθεση:
Υπάρχουν οικογένειες στις οποίες τα μέλη τους, παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα μαύρους κύκλους. Η κληρονομικότητα, η οικογενειακή προδιάθεση, το χρώμα και η ιδιοσυγκρασία του δέρματος, έχουν ρόλο στη γένεση του προβλήματος. Σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα ή με βαθύτερη θέση των ματιών, οι μαύροι κύκλοι είναι πιο εμφανείς.

Θεραπείες για τους μαύρους κύκλους:

Υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί η εμφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Είναι σημαντικό, όμως να γνωρίζουμε το λόγο προέλευσης τους.

Κοιμηθείτε αρκετές ώρες: Όταν κοιμόμαστε λίγες ώρες το δέρμα στο πρόσωπό μας γίνεται πιο ωχρό και μειώνεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Βρείτε τρόπο να συμπληρώνετε 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά για 2 εβδομάδες και παρατηρήστε μετά τα αποτελέσματα. Να ξέρετε το αλκοόλ και τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Επίσης η έλλειψη ύπνου σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμινών μειώνουν τη δραστηριότητα των αδένων που παράγουν αδρεναλίνη. Η μείωση της δραστηριότητας αυτής προκαλεί μείωση της απορρόφησης της βιταμίνης Β6 και της δραστηριότητας των αδένων. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να καταπολεμηθεί με το συνδυασμό καλού ύπνου κι επαρκή λήψη βιταμινών και ασβεστίου.

Κρατήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και πιείτε αρκετό νερό καθημερινά: Μια σειρά δερματολογικών προβλημάτων πηγάζουν από την έλλειψη βιταμινών και η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν. Φροντίστε να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά (κυρίως πράσινα), καρότα, πορτοκάλια και συμπληρώστε τη διατροφή σας με βιταμίνες αν είναι αναγκαίο. Τρώτε τροφές που εξισορροπούν το συκώτι. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ένα μπλε ίχνος κάτω από τα μάτια, οφείλεται σε ανισορροπία της ενέργειας του συκωτιού. Τέτοιες τροφές είναι οι Σαρδέλες, γαρίδες, γαρύφαλλο, σπόροι άνηθου, μάραθο, φιστίκια, βατόμουρα, καρύδια. Επίσης εφοδιάστε τον οργανισμό σας με άφθονα υγρά καθημερινά.

Φροντίστε το δέρμα σας ενώ κοιμάστε: Υπάρχουν ειδικές μάσκες ύπνου για το πρόσωπο που βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης του δυσχρωματισμού της περιοχής κάτω από τα μάτια. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς μια δική σας μάσκα βρέχοντας μια πετσέτα. Στύψτε την καλά και τοποθετήστε την επάνω στα μάτια σας ενώ κοιμάστε ανάσκελα.

Εφαρμόστε κρύα σακουλάκια τσάι, παγάκια τυλιγμένα σε ύφασμα ή φέτες αγγουριού στα μάτια σας καθημερινά: Η τανίνη που περιέχει το τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το πρήξιμο και τον δυσχρωματισμό, ενώ οι ουσίες που περιέχονται στο αγγούρι ανανεώνει την όψη του δέρματος γύρω από τα μάτια. Ξαπλώστε, το πρωί κατά προτίμηση, και τοποθετήστε φέτες αγγουριού ή παγωμένα και υγρά σακουλάκια τσαγιού στα μάτια σας, κρατώντας τα κλειστά για περίπου 10-15 λεπτά.

Πλύνετε το πρόσωπό σας καθημερινά με κρύο νερό: Το κρύο νερό προκαλεί συστολή των αγγείων και συνεπώς μείωση του πρηξίματος στην περιοχή.

Εφαρμόστε κρέμα ματιών που περιέχει βιταμίνη Κ και ρετινόλη: Οι μαύροι κύκλοι πιθανόν να οφείλονται στην έλλειψη της βιταμίνης Κ. Ανεξάρτητα από την αιτία εμφάνισής τους, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κρέμες που περιέχουν τα 2 παραπάνω συστατικά μειώνουν το πρήξιμο και το δυσχρωματισμό της περιοχής.

Αποφεύγετε να τρίβετε τα μάτια σας: Συνήθως η φαγούρα στα μάτια προκαλείται από αλλεργίες αλλά όχι πάντα. Όποιος και να είναι ο λόγος δεν πρέπει να τρίβετε την περιοχή γιατί το τρίψιμο ερεθίζει την περιοχή και μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή τριχοειδών αγγείων προκαλώντας το μαύρισμα της περιοχής.

Μειώστε τη λήψη αλατιού: Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών σε ασυνήθιστα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών κάτω από τα μάτια. Το υπερβολικό αλάτι επίσης δυσκολεύει το κυκλοφορικό και κάνει τα αγγεία κάτω από τα μάτια να διαστέλλονται και να μαυρίζουν.

Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα στο κυκλοφορικό που εντείνουν το πρόβλημα των μαύρων κύκλων.