Γιατί κάποια παιδιά γκρινιάζουν περισσότερο από άλλα;

παιδιά γκρίνια
Οι εξάρσεις γκρίνιας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα συχνές στην ηλικία των 2-4 ετών. Οφείλονται σε έντονη συναισθηματική φόρτιση που βιώνει το παιδί και την οποία δυσκολεύεται λόγω της συναισθηματικής και λεκτικής του ανωριμότητας να διαχειριστεί.
Το παιδί δυσκολεύεται να ελέγξει την γκρίνια και προσπαθεί μέσα από αυτήν να εκφράσει μια βαθύτερη ματαίωση που βιώνει, αναφέρει η Μυρσίνη Κωστοπούλου Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια PhD. Αντιστέκεται στις προσπάθειες των γονιών να το συνετίσουν γιατί μέσα του νιώθει μπερδεμένο και απογοητευμένο, χωρίς να ξέρει τι πραγματικά θέλει. Περισσότερο νιώθει ένα παράπονο μέσα του, παρά μια πραγματική ανάγκη. Είναι σαν να λέει «νιώθω ένα αίσθημα ανικανοποίητου, αλλά δεν ξέρω πώς να βοηθήσω τον εαυτό μου».
Ενισχυτικοί παράγοντες είναι όταν το παιδί είναι νηστικό, κουρασμένο, βιώνει ένταση μέσα στο σπίτι, έχει δυσκολία να προσαρμόζεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις (π.χ. ξαφνικές μετακινήσεις ή επισκέψεις) και περιβάλλεται από έντονα ερεθίσματα (π.χ. εμπορικά κέντρα, σουπερμάρκετ, λεωφορεία, κίνηση).