Πως θα εμπλουτίσετε τη διατροφή του παιδιού σας με σίδηρο;

o-KIDS-HEALTHY-EATING-facebook
Η έλλειψη σιδήρου στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, την πνευματική, αλλά και την ψυχική τους ανάπτυξη, οδηγώντας τα στην αναιμία! Με την κατάλληλη διατροφή όμως, μπορούμε να αποφύγουμε την αναιμία και να βοηθήσουμε το παιδί να προσλάβει τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή.Ο σίδηρος αντιπροσωπεύει το 0,1% των ιχνοστοιχείων στο σώμα μας και η συνολική ποσότητα σιδήρου που περιέχεται στο σώμα ενός υγιούς ανθρώπου είναι κατά μέσο όρο 4 γραμμάρια. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στο συκώτι, το σπλήνα, τους μύες και το μυελό των οστών με τη μορφή ειδικών πρωτεϊνών τη φερριτίνη και την αιμοσιδηρίνη.
Οι ποσότητες που πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία του. H συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα σιδήρου για τα βρέφη έως 6 μηνών είναι 6mg και για τα παιδιά από 6 μηνών έως 10 ετών είναι 10-12mg.
Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν προέρχεται από ζωικές πηγές (όπως το κρέας και τα ψάρια), αλλά καταναλώνοντας παράλληλα και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, αυξάνεται σημαντικά η απορρόφησή του από τον οργανισμό. Διαλέξτε να τρώτε στο σπίτι σας ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως, αφού περιέχουν αρκετό σίδηρο.
Μην αφήνετε το παιδί σας να πίνει τεράστιες ποσότητες γάλακτος. Είναι υπέρ αρκετό εάν καταναλώνει περίπου 450-680 γρ γάλακτος καθημερινά.
Δίνετε στο παιδί δημητριακά για πρωινό, τα οποία περιέχουν σίδηρο ή εναλλακτικά ενισχύστε τη διατροφή του με κάποιο σνακ που να περιέχει ενισχυτικά σιδήρου. 
Προσπαθήστε να μάθετε στο παιδί σας να τρώει δαμάσκηνα και σταφίδες. Τα 5 δαμάσκηνα, καθώς και το 1/2 φλιτζάνι σταφίδες, περιέχουν αντίστοιχα 1 και 1,5 mg σιδήρου!