Βγάλτε νοκ αουτ την κυτταρίτιδα!


Η αντιαισθητική όψη της κυτταρίτιδας αποτελεί τον χειρότερο εχθρό της ομορφιάς σας, ιδιαίτερα τώρα που ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα… και το όνειρο των διακοπών δεν είναι πλέον μακρινό!

Αν όλη τη χρονιά προσπαθείτε να την καταπολεμήσετε με μία υγιεινή διατροφή και δεν έχετε δει ιδιαίτερα αποτελέσματα, τότε τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνετε την κίνηση-ματ στο γυμναστήριο. Γιατί ναι, υπάρχουν ορισμένα σπορ που μπορούν να την βγάλουν νοκ-άουτ!

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διόρθωση της διατροφής (η οποία θα πρέπει να είναι φτωχή σε αλάτι και πλούσια σε υγρά), δεν αρκεί από μόνη της για την πρόληψη ή την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Θα πρέπει να συνοδεύεται και από σωματική άσκηση που να δρα στη ρίζα του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται μία δραστηριότητα που να διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος (και τη μικροκυκλοφορία), να ευνοεί την κατανάλωση των αποθεμάτων λίπους και να εμποδίζει την απελευθέρωση γαλακτικού οξέως και τοξινών στους ιστούς. Με λίγα λόγια: μία δραστηριότητα με «ισοτονικές» ασκήσεις.

Έμφαση στις ισοτονικές ασκήσεις
Στις «ισοτονικές» ασκήσεις, το μυϊκό σύστημα συσπάται για να νικήσει μία συνεχόμενη αντίσταση πραγματοποιώντας μία ίση πάντα προσπάθεια. Το ιδανικό κατά τη διάρκεια της ισοτονικής άσκησης είναι να επιτευχθεί η αερόβια κατάσταση, κατά την οποία η ένταση της άσκησης δεν απαιτεί το μάξιμουμ της ατομικής προσπάθειας. Με αυτόν τον τρόπο, καίγεται το αποθηκευμένο λίπος και όχι μόνο τα σάκχαρα όπως συμβαίνει σε μία υπερβολικά κοπιαστική άσκηση (αναερόβια). Επιπλέον, επαναδραστηριοποιείται και ενισχύεται η μικροκυκλοφορία του αίματος, τονώνεται η οξυγόνωση των ιστών σε περιφερικό επίπεδο, αποβάλλονται καλύτερα οι τοξίνες και μειώνεται το πρήξιμο και το τοπικό πάχος, που αποτελούν χαρακτηριστικά της κυτταρίτιδας. Δείτε λοιπόν σε ποιες ασκήσεις να ποντάρετε.

- Περπάτημα
Είναι η σωματική άσκηση με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά της κυτταρίτιδας, καθότι αποτελεί μία ισοτονική δραστηριότητα που διεγείρει με συνεχές τρόπο το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα αγγεία διαστέλλονται και τα τριχοειδή επαναδραστηριοποιούνται αιματώνοντας πιο έντονα τους μυς και τους ιστούς. Επιπλέον, τα πόδια δρουν σε κάθε βήμα ως αντλία που στέλνει το αίμα και τη λέμφο από την περιφέρεια στην καρδιά για τον απαραίτητο καθαρισμό τους.

- Τρέξιμο/ΤζόγκινγκΤο τρέξιμο είναι η ιδανική άσκηση για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και του τοπικού πάχους. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να πραγματοποιείται σε σχετικά χαλαρό ρυθμό, γιατί διαφορετικά η άσκηση γίνεται αναερόβια και βλαβερή λόγω της παραγωγής γαλακτικού οξέος.

- Κολύμπι/Aqua aerobic
Η άσκηση στο νερό ενδείκνυται ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από κυτταρίτιδα και την ίδια στιγμή από παραπανίσια κιλά. Επιπλέον, το κολύμπι είναι μία συνεχής αερόβια δραστηριότητα που γυμνάζει χωρίς να κουράζει, αφού πραγματοποιείται σε μία κατάσταση μερικής απουσίας της βαρύτητας, και άρα συστήνεται για όσους αναζητούν μία «γλυκιά» άσκηση που να μην καταπονεί τα οστά και τις αρθρώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα αερόβιας γυμναστικής που πραγματοποιούνται μέσα στην πισίνα (aqua aerobic ή aqua gym). Το υδάτινο περιβάλλον προκαλεί μία έντονη μικρο-κυκλοφοριακή διέγερση (που ενισχύεται και από την αντίδραση του οργανισμού στην κρύα θερμοκρασία της πισίνας), ενώ την ίδια στιγμή το νερό πραγματοποιεί ένα γλυκό μασάζ στο δέρμα που τονώνει και συσφίγγει τους ιστούς.

- Πατινάζ (roller skating)
Το πατινάζ με πατίνια (rollers) αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές ισοτονικές δραστηριότητες. Προβλέπει την εκτέλεση κινήσεων που γυμνάζουν ιδιαίτερα τους γλουτούς και τους μηρούς, τα σημεία δηλαδή όπου παρουσιάζεται εντονότερα η αντιαισθητική όψη φλοιού πορτοκαλιού. Επιπλέον, τα πέδιλα λειτουργούν ως βαράκια, αναγκάζοντας τους μυς των ποδιών να δουλεύουν πιο έντονα.

Ποιες ασκήσεις να αποφύγετεΓια να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα, θα πρέπει να περιορίσετε τις ισομετρικές ασκήσεις, κατά τις οποίες το μυϊκό σύστημα παραμένει για πολλή ώρα συσπασμένο. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, εκκρίνεται γαλακτικό οξύ, μία άχρηστη ουσία που σε μεγάλες ποσότητες, κατακάθεται ανάμεσα στους μυς και τον συνδετικό ιστό, προκαλώντας μία κατάσταση τοξίνωσης. Αυτό αντενδείκνυται κυρίως όταν στους ιστούς υπάρχει ήδη συμφόρηση από την κατακράτηση υγρών. Αποφύγετε λοιπόν το βόλεϊ, το τένις και την ιππασία.

Ξέρετε ότι:1. Για καλύτερα αποτελέσματα κατά της κυτταρίτιδας, συστήνεται καθημερινό μασάζ στα επίμαχα σημεία με ένα αντικυτταριτιδικό προϊόν με βάση την centella asiatica, τη σημύδα, το gingko biloba ή φυτά πλούσια σε καφεΐνη. Όλες αυτές οι ουσίες με διουρητική και αποτοξινωτική δράση που καταπολεμούν τη συγκέντρωση λίπους και την κατακράτηση υγρών.

2. Στραγγιστική δράση έχουν και πολλά βότανα τα οποία μπορείτε να λαμβάνετε με τη μορφή αφεψήματος ή συμπληρώματος διατροφής. Επιλέξτε ανάμεσα στα εξής: σημύδα, κολλιτσίδα, ιεράκιο το πληματώδες, πικραλίδα, τσάι της Ιάβας, πράσινο τσάι, αμαμηλίδα, αγριάδα, πολυκόμπι.

3. Στο γυναικείο οργανισμό, όταν διαταράσσονται τα ορμονικά επίπεδα των οιστρογόνων (τις μέρες πριν την εμμηνόρροια, κατά την κύηση ή την περίοδο λήψης αντισυλληπτικών χαπιών), ευνοείται η κατακράτηση υγρών. Οι ορμόνες συγκρατούν τα υγρά στους ιστούς προκαλώντας έτσι εκτεταμένο πρήξιμο σε όλο το σώμα.