Σωστοί συνδυασμοί τροφίμων

Οι διάφορες ομάδες τροφίμων αφομοιώνονται από τον οργανισμό μας με διαφορετικό τρόπο, σε διάφορα σημεία του σώματος και φυσικά χρησιμοποιώντας διαφορετικές χημικές ουσίες. Έτσι, προκειμένου το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά, θα πρέπει να προσέξουμε τους συνδυασμούς που κάνουμε στο πιάτο μας. Μερικά τρόφιμα απαιτούν ένα αλκαλικό περιβάλλον, ενώ ορισμένα άλλα απαιτούν όξινο (υδροχλωρικό οξύ) για την πέψη. Έτσι, πρέπει να φροντίσουμε ότι δεν καταναλώνουμε ταυτόχρονα τροφές που απαιτούν διαφορετικό περιβάλλον γιατί μακροπρόθεσμα αυτοί οι συνδυασμοί τροφών προκαλούν διαταραχές όπως π.χ. δυσκοιλιότητα και επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας.

Όταν λοιπόν ετοιμάζουμε ένα γεύμα, ας έχουμε στο μυαλό μας τα παρακάτω όσον αφορά τους συνδυασμούς τροφών που θα πρέπει να κάνουμε:

Ποτέ μην τρώτε τροφές άμυλο και όξινες τροφές (φρούτα ή χυμούς φρούτων) ταυτόχρονα, σε ένα γεύμα
Για παράδειγμα, το λευκό ψωμί και οι χυμοί εσπεριδοειδών δεν μπορούν να αφομοιωθούν ταυτόχρονα από τον οργανισμό σας. Λίπη και σάκχαρα φρούτων δεν πρέπει να συνδυάζονται σε κανένα γεύμα. Με απλά λόγια, δεν πρέπει ποτέ να τρώμε δημητριακά, ψωμί, πατάτες ή άλλα τέτοια τρόφιμα μαζί με πορτοκάλια, μούρα, γκρέιπφρουτ, ανανά, ή άλλα όξινα τρόφιμα.

Όχι στις πρωτεΐνες και στους υδατάνθρακες ταυτόχροναΤρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, οι φακές, το γάλα, τα αυγά, το τυρί, τα κρεατικά κ.α.) και τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, οι αγκινάρες, τα κάστανα,οι γλυκοπατάτες,οι κολοκύθες, τα καρότα, τα τεύτλα κ.α.) δεν θα πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ταυτόχρονα, στο ίδιο γεύμα όπως επίσης θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένα είδος πρωτεϊνών ανά γεύμα. Αυτό γιατί η πρωτεΐνη απαιτεί όξινο περιβάλλον στο στομάχι, ενώ οι υδατάνθρακες αλκαλικό. Η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους θα προκαλέσει την εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος από το αλκαλικό (ή αντίστροφα) κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα συμπτώματα όπως καούρα, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα κ.ο.κ.

Προσοχή στα επιδόρπιαΤα επιδόρπια, στο τέλος κάθε γεύματος είναι κακή ιδέα. Δεν μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα μετά την πρόσληψη των υδατανθράκων ή των πρωτεϊνών του κυρίως γεύματος και "κάθονται" στο πάνω μέρος της τροφής που καταναλώσατε δίχως να χωνεύονται δημιουργώντας δυσπεψία.

Πεπόνι και πέψηΤο πεπόνι δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται με οποιαδήποτε άλλα φρούτα ή τρόφιμα καθώς δεν μπορεί να χωνευθεί αν συνδυαστεί με οτιδήποτε άλλο.

ΦρούταΌσον αφορά τα φρούτα, ποτέ δεν συνδυάζουμε όξινα φρούτα (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ρόδι, φράουλα, ανανά, μανταρίνι, λεμόνι, ακτινίδιο) με γλυκά φρούτα (μπανάνα, σταφίδες, σύκα, σταφύλια κ.α.) καθώς δεν μπορούν να χωνευθούν μαζί. Τα φρούτα, αν είναι δυνατό, θα πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό γεύμα από μόνα τους.

ΓάλαΤο γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με το κρέας, αλλά είναι ένας καλός συνδυασμος με φρούτα (εκτός από τα εσπεριδοειδή). Γεύματα που συνδυαζουν το γάλα με ... τοστ ή αυγά (π.χ. για πρωινό) είναι από τους πιο τοξικούς συνδυασμούς τροφίμων όπως και το κλασικό γεύμα με κρέας και πουρέ πατάτας είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε.

ΠοτάΤο κρασί (κόκκινο ή λευκό), δεν πρέπει ποτέ να πίνεται με μπύρα.

Νερό κατά το φαγητόΠοτέ μην πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μαζί με το φαγητό ή αμέσως μετά, καθώς θα επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης.

Τέλος, ένας καλός συνδυασμών τροφίμων περιλαμβάνει τρόφιμα με πρωτεΐνες και τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (π.χ. κρέας και πράσινα λαχανικά). Τα πράσινα λαχανικά μπορούν επίσης να συνδυαστούν με τα αμυλούχα λαχανικά (όπως το ρύζι, σπανάκι κ.α.).