Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα εκτός ψυγείου;


Έχεις σκεφτεί ποτέ τι συμβαίνει στα τρόφιμα όταν τα αφήνεις στο πορτ-μπαγκάζ για να συνεχίσεις τα ψώνια σου; Μάθε πόσο διατηρούνται εκτός ψυγείου και πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τα τρόφιμα δεν έχουν την ίδια αντοχή εκτός ψυγείου. Δες τι ισχύει και φέρσου σωστά. 
1. Κρέας Μόνο σε Συσκευασία
Είναι τροφή που χαλάει εύκολα και πρέπει πάντα να διατηρείται σε ψυγείο. Το κρέας που αγοράζεις σε συσκευασία που προστατεύεται από μεμβράνη αντέχει μέχρι και για μία ώρα αν η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 20-25οC (ένα όριο που ξεπερνιέται εύκολα αν έχεις αφήσει το αμάξι στον ήλιο). Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον κιμά: χαλάει πιο εύκολα (μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να καταστήσει επικίνδυνη την κατανάλωσή του αν είναι άψητο). Όταν αγοράζεις κρέας και κάνει ζέστη, πήγαινε τα ψώνια κατευθείαν στο σπίτι ή βάλ’ τα σε φορητό ψυγειάκι.

2. Τα Λιπαρά Ψάρια Αντέχουν Μισή Ώρα
Είναι ακόμη πιο ευαίσθητα από το κρέας, γιατί, εκτός του ότι αποτελούν καλό «έδαφος» για την ανάπτυξη βακτηρίων, περιέχουν λιπαρά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον αέρα και στη ζέστη (ταγκίζουν πολύ γρήγορα). Σε αυτή την περίπτωση ο κανόνας είναι να τα βάλεις στο ψυγείο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά την αγορά τους, κυρίως όταν είναι πιο μικρά και πιο λιπαρά, τα οποία είναι και πιο ευαίσθητα. Για τις σαρδέλες, για παράδειγμα, 2 ώρες αναμονή στη σακούλα (κλεισμένη στο πορτ-μπαγκάζ) είναι πάρα πολύ. Είναι τα κλασικά ψάρια που πρέπει να καταναλώνεις την ίδια μέρα: αν βρεθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ακόμη και για μία ώρα, κινδυνεύουν να χαλάσουν.


3. Κοτόπουλο και Λαζάνια στο Σπίτι Αμέσως
Εάν σκοπεύεις να αγοράσεις ψητό κοτόπουλο ή μια μερίδα ζεστά λαζάνια για να γλιτώσεις τον κόπο του μαγειρέματος το μεσημέρι, πρέπει ωστόσο να φροντίσεις να είσαι σπίτι σε 30-45 λεπτά το πολύ. Τα ψητά και ζεστά τρόφιμα, που μένουν εκτός ψυγείου μέχρι την ώρα που θα φαγωθούν, γίνονται σύντομα βακτηριακές βόμβες. Αν επιστρέψεις σπίτι και το φαγητό είναι ήδη κρύο, μην το ζεστάνεις λιγάκι απλώς για να το φας, αλλά βάλ’ το κανονικά στο φούρνο (στους 170οC).

Πηγή: shape