Χάστε τρία κιλά τον μήνα

Κι όμως μπορείτε να τα καταφέρετε. Διαβάστε πώς θα χάστε κιλά χωρίς δίαιτες και υπερβολικές στερήσεις.
1. Περιόρισε τις θερμίδες που καταναλώνεις
Τα απλά μαθηματικά είναι σύμμαχος στη δίαιτά σου. Για να χάσεις κάτι περισσότερο από μισό κιλό την εβδομάδα, πρέπει κατά τη διάρκειά της ή να κάψεις ή να περικόψεις 3.500 θερμίδες. Αυτό σημαίνει 500 θερμίδες την ημέρα. Βέβαια το φαγητό είναι θέμα απόλαυσης και όχι μονάχα επιβίωσης, οπότε οι 500 θερμίδες ανά ημέρα μόνο με δίαιτα είναι πραγματικός άθλος. Έτσι, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης. Μπορείς να περιορίσεις το φαγητό σου κατά 250 θερμίδες, και τις υπόλοιπες 250 να τις κάψεις με τη γυμναστική. Εσύ θα αποφασίσεις εάν θα κόψεις μια τροφή των 250 θερμίδων ή αν θα περικόψεις διάφορα ψιλοπράγματα που τσιμπολογάς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και συνολικά “κοστίζουν” στο σώμα σου 250 θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση όμως, φρόντισε να μην πέσεις κάτω από τις 1.200 θερμίδες ημερησίως, γιατί το σώμα σου θα ενεργοποιήσει το συναγερμό της ασιτίας και θα παλέψει να κρατήσει τις θερμίδες, φέρνοντάς σου έτσι το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Ξεκίνησε  να κρατάς “ημερολόγιο φαγητού”,
ώστε να καταγράφεις την ημερήσια κατανάλωσή σου σε θερμίδες. Μην κλέβεις! Θα σημειώνεις ακόμη και την παραμικρή μπουκιά, από το υγιεινό πρωινό σου μέχρι και το κομματάκι σοκολάτας που έκοψες λαθραία από το διπλανό γραφείο. Καταγράφοντας το κάθε παραστράτημά σου θα γίνεις πιο υπεύθυνος και έτσι θα μειωθούν οι πιθανότητες να τρως κάτι κρυφά κάθε φορά που δε σε βλέπει κανείς.
Κάτι άλλο που επίσης θα σε βοηθήσει, είναι να υπολογίζεις το μέγεθος της μερίδας που τρως, ώστε να ξέρεις ακριβώς πόσες θερμίδες καταναλώνεις. Εάν σου είναι δύσκολο να στερηθείς τα αγαπημένα σου φαγητά, μπορείς να ψάξεις για εναλλακτική λύση σε συνταγές που περιέχουν υλικά με λιγότερες θερμίδες.

3. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. 
Είναι απαραίτητη ώστε να καις τις θερμίδες που παίρνεις μια και η δίαιτα από μόνη της δεν είναι αρκετή! Εάν δε θέλεις ή δεν μπορείς να γυμνάζεσαι κάθε μέρα, μπορείς να εξισορροπήσεις την κατάσταση προσθέτοντας χρόνο ή αυξάνοντας την ένταση στην προγραμματισμένη γυμναστική σου. Ορίστε μερικές προτάσεις για το πώς θα κάψεις 250 θερμίδες:
• Κάνε μια βόλτα με έντονο περπάτημα, διάρκειας 1 ώρας και 16 λεπτών.
• Ακολούθησε την τάση της εποχής, πάρε το ποδήλατό σου και κάνε μια βόλτα 28 λεπτών διατηρώντας μια μέση ταχύτητα.
• Πήγαινε για τρέξιμο έχοντας ταχύτητα περίπου 6 χλμ. την ώρα για περίπου μισή ώρα.
• Αν προτιμάς το κολύμπι, 26 λεπτά είναι αρκετά.
• Κάνε ένα πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής τουλάχιστον 28 λεπτών.
• Κάνε σχοινάκι για 23 λεπτά με έντονο ρυθμό.

4. Μην απαρνηθείς την καλοπέρασή σου
Δίαιτα δε σημαίνει απαγόρευση δια ροπάλου κάθε απόλαυσης, είτε αυτή είναι οι τηγανητές πατάτες, είτε το αλκοόλ, είτε ακόμη και η αμαρτωλή σοκολάτα. Το να ενδίδεις πού και πού στις ένοχες απολαύσεις μπορεί να καταλαγιάσει την απελπισμένη όρεξή σου γι’ αυτές, και θα σε αποτρέψει από το να καταβροχθίσεις μια ολόκληρη πίτσα σε μια στιγμή αδυναμίας. Πριν ενδώσεις, κάνε μια συμφωνία με τον εαυτό σου για το πού θα σταματήσεις και τήρησέ την. Δεν έχει σημασία ότι η μερίδα που σου επιτρέπεται είναι μικρή: φάε αργά, και η κάθε μπουκιά θα είναι σκέτη απόλαυση!

5. Μην παραλείπεις να ελέγχεις την πρόοδό σου
Κάνεις τόσο κόπο για να αδυνατίσεις, πρέπει να βρεις και έναν τρόπο να τσεκάρεις το πώς τα πας. Όσο και αν η σχέση σου με τη ζυγαριά σε πονάει, το ζύγισμα παραμένει ο καλύτερος και ακριβέστερος τρόπος για να ξέρεις πόσο βάρος έχεις χάσει. Δε χρειάζεται να ζυγίζεσαι κάθε μέρα, μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Εάν γυμνάζεσαι αρκετά, μην απογοητευτείς που τα νούμερα δεν κατεβαίνουν: οι μύες που “δένουν” σου δίνουν βάρος. Σε μια τέτοια περίπτωση, για να δεις πόσο αδυνάτισες μπορείς να εμπιστευτείς τα ρούχα σου. Αν σου είναι ελαφρώς πιο φαρδιά, τα πας καλά!
Εάν παρόλα αυτά η ζυγαριά σου προξενεί τόσο άγχος ώστε να μη θες να την πλησιάσεις, μπορείς να ελέγχεις την πρόοδό σου είτε κοιτώντας τον καθρέφτη, είτε βάζοντας κάποια σημάδια στα ρούχα σου. Μην ξεχνάς όμως ότι οι αλλαγές γίνονται πολύ αργά, οπότε μην απογοητεύεσαι όταν δεν βλέπεις εντυπωσιακά αποτελέσματα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Άλλωστε, όταν χάνεις τα κιλά σου σταδιακά, χωρίς εξαντλητικές δίαιτες και στερήσεις, είναι πολύ πιο πιθανό να καταφέρεις να διατηρηθείς για πολύ καιρό στο επιθυμητό σου βάρος.

Πηγή: pkool