Η Μεσογειακή Διατροφή βοηθά στην καλή ψυχική & σωματική υγεία

Για να καθορίστει πόσο η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 11.000 φοιτητές σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. Η μελέτη, διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του ‘Las Palmas de Gran Canaria’ και το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα (στην Ισπανία). 

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές  τους συνήθειες. Η κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, ξηρών καρπών, οσπρίων, λαχανικών και φρούτων αποτιμήθηκε  θετικά  ενώ η κατανάλωση  κρέατος, αλκοόλ, και τα γαλακτοκομικών προϊόντων αποτιμήθηκε αρνητικά.
     
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν  την ομάδα τροφίμων που χαρακτηρίζουν τη  ‘μεσογειακή   διατροφή’ είχαν καλύτερη σωματική και ψυχική ευεξία και  καλύτερη  ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τη διατροφή:
Θα πρέπει να πίνουμε καθημερινά 1,5 - 2 λίτρα νερό

Στα κύρια γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνονται  πάντα τρία βασικά στοιχεία: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συνιστάται μέτρια κατανάλωση κρασιού και άλλων ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση

Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους για τη διατροφική του ποιότητα

Τα ψάρια, το άπαχο κρέας και τα αυγά είναι πηγές ζωικής πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι μερικές επίσης πηγές των υγιών λιπών.

Παρά το γεγονός ότι επιτρέπονται τα γλυκά, τα κέικ, η ζάχαρη, τα γλυκά ποτά, και τα αρτοσκευάσματα, θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες.

Ιωάννα Αγράφα