Πότε πρέπει να επισκεφτούμε το γυναικολόγο μας;

"Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε στο γυναικολόγο μας; Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν για την υγεία μας; "


Τα παραπάνω είναι ερωτήματα που έχουμε όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως ηλικίας. Ο αριθμός και η συχνότητα των επισκέψεων στο γυναικολόγο εξαρτάται καταρχήν από τη ηλικία κάθε γυναίκας. Μια γυναίκα που είναι ενεργή σεξουαλικά πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μετά την ενηλικίωση και μέχρι το 21ο έτος, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι ολοκληρωμένες σχέσεις θα πρέπει να εξετάζεται από το γυναικολόγο της. Η συχνότητα των επισκέψεων σε μεγάλες ηλικίες μικραίνει καθώς πολλές γυναίκες δεν είναι σεξουαλικά ενεργές ή έχουν μόνιμο σύντροφο και συνήθως απαιτείται να πραγματοποιούν μόνο τον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχο.

Κάποια συμπτώματα που θα πρέπει να επισπεύσουν την επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι τα παρακάτω:

• Πόνος, κολπικός κνησμός (φαγούρα), κάψιμο στην ευαίσθητη περιοχή είναι ενδείξεις λοιμώξεων, μολύνσεων ή ακόμα και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
• Ανωμαλίες της περιόδου που μπορεί να οφείλονται σε ορμονικά προβλήματα ή ακόμα και σε μια εγκυμοσύνη.
• Αιμορραγία που δε σχετίζεται με την έμμηνο ρύση (περίοδο). Ο πόνος και η αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή πρέπει να ελεγθεί άμεσα από ειδικό. Η ακανόνιστη αιμορραγία εκτός περιόδου μπορεί να σχετίζεται με ινομυώματα ή ακόμη και με σοβαρότερες καταστάσεις.
• Εμμηνόπαυση που παρατηρείται συνήθως γύρω στην ηλικία των πενήντα χρόνων (διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να είναι αργότερα ή νωρίτερα από αυτή την ηλικία).

Η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να είναι επιμελής σε ό,τι αφορά την υγεία της και να επισκέπτεται το γυναικολόγο της μια φορά το χρόνο έστω και προληπτικά.

Carrie Otis