Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία;

Οι άνθρωποι προσελκύονται περισσότερο από τις κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων μετά από ένα «κακό ύπνο».


Όσοι κατά την διάρκεια της νύχτας είχαν «κακό», λίγο και ανήσυχο ύπνο, τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ήταν πιο δραστήρια όταν εμφανίζονται εικόνες ανθυγιεινών τροφίμων σε σύγκριση με όσους είχαν καλύτερο και αρκετό ύπνο.

Δύο νέες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που έχουν στερηθεί τον ύπνο, έδειξαν ότι οι εγκέφαλοί τους αντιδρούν διαφορετικά στην θέα των ανθυγιεινών τροφίμων σε σύγκριση με άτομα που είχαν επαρκή ύπνο.

Η έρευνα έδειξε ότι οι βασικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή ενεργοποιήθηκαν ενώ η δραστηριότητα σε περιοχές που ελέγχουν τη συμπεριφορά είχαν ανασταλεί. Δηλαδή όταν τους έδειξαν εικόνες της υγιεινής διατροφής αυτή η περιοχή του εγκεφάλου δεν ενεργοποιήθηκε καθόλου.
Τα ευρήματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν για να εξηγήσουμε τη σχέση μεταξύ στέρησης ύπνου και παχυσαρκίας.

Η Dr Marie-Pierre St-Onge, από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ήταν επικεφαλής μίας εκ των μελετών, είπε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, τα άτομα με περιορισμένο ύπνο, θα προτιμήσουν περισσότερο τις ανθυγιεινές τροφές, με εμφανή την απόλαυσή τους και την ικανοποίησή τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτά τα τρόφιμα. " 

Ο Dr St-Onge, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου και της Εταιρείας Έρευνας Ύπνου, πρόσθεσε: «Αυτό μπορεί να υποδεικνύει μεγαλύτερη τάση να υποκύψει σε ανθυγιεινά τρόφιμα όταν κάποιος έχει περιορισμένο ή «κακό»  ύπνο.
Η έρευνες έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερο λίπος. Αυτό συνέβη και όταν ακόμη οι ερευνητές «ανάγκασαν» κάποια άτομα να περιορίσουν έστω και για μία νύχτα τον ύπνο τους.

Η Stephanie Greer, ο οποίος πραγματοποίησε την εργασία στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ, δήλωσε με την στέρηση ύπνου μειώνεται η δραστηριότητα στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου των συμμετεχόντων - μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της συμπεριφοράς και των επιλογών μας.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία και «κακό» ύπνο δεν μπορούν να κάνουν τις σωστές επιλογές για το τι φαγητό να φάνε, και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η έλλειψη ύπνου είναι παράγοντας κινδύνου για την παχυσαρκία.

Ζαχαρούλα Μανωλίδου